За роки незалежності з України в офшори вивели 148 мільярдів доларів

Читать на русском
Згідно з підрахунками фахівців за період з 1991 року і на сьогоднішній день з України в офшори виведено капітал, який приблизно дорівнює двом річним ВВП України.

Згідно з підрахунками фахівців за період з 1991 року і на сьогоднішній день з України в офшори виведено капітал, який приблизно дорівнює двом річним ВВП України.

Про це пише в своїй статті для ZN.UA провідний науковий співробітник ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України» Інна Шовкун, передає «Слово і діло».

«За різними оцінками, починаючи з 1991 р з України в офшори виведено капітал на суму 148 млрд дол. Не всі ці багатства виводилися з країни корупційною клептократичною владою. Бізнес використовує офшори для легального зниження податкового навантаження, зменшення ризиків, спрощення судового захисту своїх інтересів», - йдеться в статті.

Автор вказує, що створення в Україні сприятливих фіскальних умов буде сприяти поверненню в країну капіталів у вигляді прямих іноземних інвестицій і кредитів.

«Навіть зараз кошти з офшорів грають важливу роль в промислових інвестиціях. Зокрема, частка Кіпру в прямих іноземних інвестиціях, накопичених в промисловості України, становила 19,3%, або 2,6 млрд дол. (на 1 жовтня 2016 г.), Нідерландів - 12,8%, або 1,7 млрд дол . Кошти з офшорів надходять в економіку також у формі боргового фінансування», - підкреслює Шовкун.

Економіст також зазначає, що зараз в тіньовому секторі економіки звертаються кошти, приблизно складові 35-40% обсягу офіційного ВВП.

Раніше повідомлялося, що СБУ затримала зловмисників, які вивели мільйони в офшорні компанії.

Також в січні НАБУ розслідувало факти виведення українськими банками коштів в офшори.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: