Урожай в Україні перебуває під загрозою – експерти

Читать на русском
Київ може втратити значну частину експортної виручки, вважають у ФРУ та Союзі хіміків. Крайній термін довнесення добрив у зв'язку з ранньої навесні закінчується 30 квітня.

Дефіцит добрив в розмірі 34% може призвести до втрати 2,5 мільярдів доларів експортної виручки.

Про це йдеться в аналітичному дослідженні Федерації роботодавців України і Союзу хіміків України, передає «Слово і Діло».

Врожай озимих має всі шанси стати рекорднимЗа інформацією Міністерства аграрної політики, сходи озимих культур отримані на 6,8 млн га, що становить 95% від загальної посівної площі, з них 82% або 5,6 млн га наразі перебувають у доброму та задовільному стані.

Недолік 278 тисяч тонн аміачної селітри, 140 тисяч тонн КАС і 258 тисяч тонн карбаміду виник через простою вітчизняних українських хімічних підприємств і припинення поставок мінеральних добрив з Росії.

«Поставки імпортних добрив за демпінговими цінами привели до нечесної конкуренції, внаслідок якої вітчизняні підприємства змушені були зупинити виробництво. Однак імпортери не змогли задовольнити попит і не зможуть ліквідувати дефіцит протягом найближчого місяця, який залишився до закінчення посівної», – зазначив генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов.

Кабмін затвердив компенсацію аграріямАграрії з 2017 року будуть отримувати через банки часткову компенсацію вартості сільськогосподарської техніки в розмірі 15% її вартості за умови, що рівень локалізації виробництва цієї техніки в Україні перевищує 35%.

Підрахунки експертів ФРУ і Союзу хіміків показують, що недовнесення добрив може призвести до зменшення врожаю пшениці на 10 млн тонн, кукурудзи на 5 млн тонн, урожай цукрових буряків та сої перебуває під загрозою. Відповідно можуть істотно зменшитися обсяги експорту, що призведе до зменшення експортної виручки на 2,5 млрд доларів.

«Єдиний вихід - термінове відновлення подачі газу на українські хімічні підприємства і введення (яке було припинено в березні 2017 року) в дію рішення про введення антидемпінгових квот на російські добрива», – наголошується в дослідженні ФРУ і Союзу хіміків.

Нагадаємо, Україна зібрала у 2016 році найбільший урожай зернових за період незалежності – 66 млн тонн.

Раніше повідомлялося, що в Україні зафіксована рекордна врожайність цукрових буряків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: