Новий статус Криму: позиція Європи нагадує історію Мюнхенської угоди зі здачею Судетської області

Читать на русском
Ігор Лосєввійськовий експерт

Подібна риторика — типова позиція міжнародного співтовариства. Це все те, що людство вже бачило в 1938 році в Мюнхені, але поки що в м'якших формах.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт, історик Ігор Лосєв, оцінюючи заяву колишнього генерального секретаря НАТО Андреса Фог Расмуссена, який припустив можливе визнання Криму як «вільного утворення».

«Те, на чому все базується та повинно базуватись — територіальна цілісність, непорушність кордонів. Якщо починаються такі розмови, то це фактично в м'якій формі початок визнання анексії, легітимації російської агресії. В України повинна бути відповідна реакція. Очевидно, що всі ці розмови про «вільне утворення» — нісенітниця. Крим перебуває під окупацією, анексією Росії, з російськими військами та агентурою. Вже тільки через це, ніяким «вільним утворенням» він бути не може. Вільним Крим був до приєднання до РФ», — аналізує військовий експерт.

Анексія Криму: як це було«Слово і Діло» показало основні етапи анексії Автономної Реуспубліки Крим три роки тому – у березні 2014-го.

Якби українське керівництво було здатне відстоювати національні інтереси, додав він, то була хоча б якась реакція на подібну риторику.

«З одного боку, завжди можна послатись на те, що Расмуссен — давно приватна особа, може говорити все, що завгодно, але це не суттєвий вплив. З іншого, слід розуміти, що якраз такі приватні особи здебільшого віддзеркалюють настрої в істеблішменті європейських країн, що дуже небезпечно», — пояснює Лосєв.

Крім цього, підкреслив історик, ще більша небезпека в тому, що капітулянтські настрої є не лише в Європі, але й в українському керівництві, приміром, плани Пінчука, Артеменка.

«Капітулянтство — серйозна загроза країні, яка мусить давати відсіч. Україну може врятувати тільки непохитне відстоювання своїх позицій», — наголосив він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє в недалекому майбутньому повернути Крим УкраїніСказано 30 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Фактично, в Європі зараз ніхто не хоче особливо боротися за світовий порядок. Це ж вимагає значних жертв. Але це не значить, що ми повинні з цим змиритися. У нас немає іншого виходу, аніж як виводити подібні інциденти в публічну площину та жорстко реагувати на подібні речі», — резюмував військовий експерт Ігор Лосєв.

Два роки тому Президент України пообіцяв повернути Крим Україні. Рейтинг відповідальності та всі обіцянки політика доступні за посиланням.

Хроніку подій та основні етапи окупації півострова можна переглянути в інфографіці «Слова і Діла» Анексія Криму. Як це було.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: