Помилки Греції: до чого можуть призвести експерименти МВФ з українською економікою?

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Україна має суттєві проблеми з макроекономічними показниками, які мають бути переглянуті через блокаду.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, оцінюючи заяву про перегляд кредитування України МВФ на початку квітня.

«Перегляд в бік зменшення зростання ВВП — фактично перегляд доходів держбюджету. Це руйнує макроекономічні показники, що може призвести навіть до призупинення програми МВФ взагалі», - підкреслив експерт.

«З одного боку, в Україні наростає проблема виплати зовнішніх боргів, а з іншого — ми багато років отримуємо транші. Жити стало краще? Тому, є багато питань щодо реалізації реформ у форматі, який диктує МВФ. Далеко не оптимальною є ідеологія тих реформ, які пропонують партнери», - аналізує Сіденко.

Ідеологія реформ від МВФ для України нагадує експерименти з реформою грецької економіки, коли за чотири роки впровадження програми МВФ ситуація дійшла до того, що економіка Греції впала на 25%, а безробіття серед молоді сягнуло 50%.

«Тому, не варто ідеалізувати МВФ. Питання не в тому, що в меморандумі МВФ виключно нісенітниця, є чимало правильних речей, але важливо, яким чином поєднуються всі рекомендації», - наголосив він.

Боротьба з корупцією може мати такі наслідки, що взагалі економіка зупиниться.

«Наприклад,в Кореї навіть президентів притягали до відповідальності. Тим не менше, країна розвивається. В Україні розвитку немає не лише через корупцію», - аргументував експерт.

Співпраця з МВФ: як Фонд урізає підтримку УкраїниПісля чергової відмови Міжнародного валютного фонду розглядати питання надання траншу Україні уряду варто замислитися про причини такої поведінки кредиторів.

«Мислення людей, які управляють процесами, досить дивне. Не ті пріоритети. Та ж програма МВФ, де багато структурних маяків, але вони чомусь не стосуються розвитку. Складно знайти там сигнали, які пов'язані з інноваціями, розвитком, ростом інвестицій. Навпаки — скорочення фінансування, соціальних програм, які формують людський капітал. Пропонують цінні речі, але весь комплекс загалом — в бік утисків та скорочень», - проаналізував ситуацію з кредитуванням України Володимир Сіденко.

Наразі, повідомляється, що українська сторона очікує новий транш в квітні. Засідання ради директорів МВФ заплановане на 3 квітня.

Детальніше про співпрацю України та МВФ – у матеріалі «Співпраця з МВФ. Як Фонд зменшує підтримку України».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: