У гібридній війні РФ проти України мав би бути гібридний захист у сфері фінансів

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Рішення РНБО запроваджує заборону на дев’ять із дев’яти фінансових операцій для банків із російським капіталом. Зараз, якщо всіх заборон НБУ дотримається, російські банки не зможуть виводити капітал з українських дочірніх структур.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

За його словами, такі кроки практично унеможливлюють стандартну роботу банківських структур, і саме тому останні не мають на сьогодні іншого виходу, окрім як продавати свої українські дочірні банки – що вже почав робити «Сбербанк Росії».

«Це – цивілізований шлях, тому що мова йде про продаж», – пише він.

У гібридній війні Росії проти України мав би бути гібридний захист у сфері фінансів, а саме – призупинка ліцензії роботи російських банків. Три роки війни українська влада фактично не реагувала взагалі.

«І тільки під тиском активістів, окремих народних депутатів, було ухвалене відповідне рішення РНБО. Зараз мова йде про те, що російські банки будуть продавати свої дочірні структури. Це не повноцінний гібридний захист з боку України, але краще так, аніж взагалі продовження роботи банків країни-агресора на нашій території та ще й заробляння на нас грошей», – підкреслює економіст.

На його переконання, на фоні масового «банкопаду», який тривав останні два роки, жодних особливих проблем для банківської системи, курсу гривні, вкладників банків не повинно бути.

«Хоча не виключаю, що керівництво НБУ цими подіями з російськими банками може виправдовувати подальшу девальвацію гривні, яку вони роблять штучно останній рік. Зараз вихід російських банків через продаж своїх дочірніх структур має виглядати дуже м’яким і лояльним», – припускає експерт.

Як відомо, НБУ запровадив санкції проти «дочок» російських банків в Україні. «Сбербанк РФ» продав свою українську «дочку». Нагадаємо, у відповідь РФ ввела заборону на грошові перекази в Україну.

Нагадаємо, минулого року голова НБУ заявила, що Нацбанк завершить інспектування та стрес-тести банківської системи до літа 2017 року. «Слово і Діло» зафіксувало 37 обіцянок Валерії Гонтаревої, більшість із яких виконані, що склало 38% рейтингу відповідальності. Всі її обіцянки доступні за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: