Попри обіцянку Насалика, державним шахтам не «світить» приватизація

Читать на русском
Збиткові державні шахти, що перебувають на балансі держави, так і не почали отримувати прибуток та не можуть бути виставлені на продаж.
Ігор НасаликФото з відкритих джерел

Міністр енергетики й вугільної промисловості Ігор Насалик не виконав обіцянку вивести на беззбитковий рівень та продати частину державних вугільних шахт.

Зробити це протягом 6-10 місяців він обіцяв ще у травні 2016 року, пише «Слово і Діло».

«Через 6-10 місяців ми виведемо їх на нульову рентабельність і потім виставимо їх на приватизацію», – заявив тоді міністр енергетики.

При цьому Насалик жалівся на те, що на вугільному ринку побутують численні незаконні схеми. «За ці 10 років «схематози», які працюють у вугільній (галузі – Ред.) відросли такі, що де не копнеш, всюди чиїсь вуха з’являються, але, повірте, ми ці вуха повитягаємо, як редиску. Питання тільки в часі... Або я їх повитягаю, або ви мене будете відспівувати», – запевняв тоді чиновник.

На жаль, обіцянка виконана не повністю. Згідно з постановою Кабінету міністрів «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 2015 р. № 271», низка вугільних копалень справді увійшла до списку держаних підприємств, що підлягають приватизації у 2016-2017 роках. Це шахти, які входять до «Волиньвугілля», «Красноармійськвугілля», «Селидіввугілля» і т. д.

Проте коли «Слово і Діло» надіслало до Міненерговугілля запит для з’ясування того, які шахти є беззбитковими, 29 березня отримало відповідь, у якій йшлося про те, що на цю дату беззбитковою була лише одна державна копальня – ПАТ «Шахта «Надія». У відомстві навели дані за окремі місяці: в травні 2016-го підприємство в результаті реалізації своєї продукції отримало 4,8 млн грн, у лютому 2017-го – майже 2,5 млн грн.

Логічно, що шахти, які не здатні приносити прибуток або принаймні працювати «в нуль», навряд чи будуть цікаві інвесторам. Виходячи з цього, «Слово і Діло» надає зазначеній обіцянці Ігоря Насалика статус невиконаної.

У його досьє це вже дев’яте нереалізоване зобов’язання з 24-х. У рейтингу відповідальності членів Кабінету міністрів України він є аутсайдером.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: