Декларації, декларації і ще раз декларації. Головні обіцянки тижня

Читать на русском
Аліна Костюченкожурналіст

Останній тиждень в Україні минув під знаком електронного декларування: поки одні чиновники безуспішно намагалися заповнити електронні декларації на перманентно непрацюючому сайті НАЗК, другі обіцяли скасування відповідальності за несвоєчасне заповнення декларацій, громадські активісти гучно обурювалися поправками до закону, за якими декларувати майно тепер повинні ще й борці з корупцією. Лунали й інші важливі заяви (і про них ми теж згадаємо в нашому сьогоднішньому огляді), проте, зважаючи на те, що строк подачі електронних декларацій спливає до суботи, саме вони стали лейтмотивом тижня в обіцянках політиків.

Топ-3 невиконаних обіцянок

Нульові декларації

Дозволити громадянам задекларувати всі наявні на момент заповнення декларацій статки і майно без сплати суворих штрафів пообіцяли минулої осені одразу кілька депутатів. Зокрема, голова комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна та нардеп Сергій Мельничук. «Держава має провести одноразове декларування й дати можливість людям задекларувати все, що є, а далі – повний контроль. Інакше в нас ніколи не буде можливості зменшити ставку ПДФО й проводити ліберальні норми. Що б ми не робили, хоч би завтра й 10% поставили – не буде збільшення платежів до Бюджету без дієвої ролі держави за видатками фізичних осіб», – пояснювала в жовтні 2016-го Южаніна. «Так, можна переповнити тюрми, але, скоріше за все, буде це «спортивна рибалка»: кошти підуть не в Державний бюджет, а тим, хто буде проводити слідчі дії по них, хто буде притягати їх до кримінальної відповідальності. І вже наступне е-декларування покаже, що вони заробили», – розповів про своє бачення проблеми Мельничук. Обоє пообіцяли зареєструвати відповідні законопроекти «найближчим часом», проте ані Южаніна, ані Мельничук, ані інші представники групи «Воля народу», до якої входить останній, досі цього так і не зробили.

Соболєв і зміни до антикорупційного законодавства

Народний депутат Єгор Соболєв 23 березня пообіцяв, що як голова комітету Верховної Ради України з боротьби з корупцією не підпише зміни до Закону України «Про запобігання корупції» №6172. Але за інформацією, наданою «Слову і Ділу» його заступником Ігорем Поповим, Соболєв відповідний закон завізував, після чого документ був переданий на підпис голові Верховної Ради. Про це ж свідчить сайт ВРУ. Сам же Соболєв продовжує стверджувати, що його підпис на ухваленому законі не стоїть і він залишається противником внесених до законодавства поправок, серед яких – вимога декларувати свої доходи громадським діячам-борцям із корупцією.

Насалик і «беззбиткові» шахти. Епізод перший

Незважаючи на те, що частково обіцянка міністра енергетики Ігоря Насалика щодо виведення на беззбитковий рівень і виставлення на приватизацію низки державних вугільних шахт була виконана, надати статус «виконано» їй завадила одна маленька дрібничка. А саме – той факт, що, відповідно до інформації, наданої «Солову і Ділу» самим енергетичним відомством, беззбитковою на цю мить в Україні є лише одна державна копальня – ПАТ «Шахта «Надія». Тож шанси на те, що на шахти, які увійшли до приватизаційного списку Кабміну, знайдуться покупці, надзвичайно малі. А враховуючи те, що виконати свою обіцянку Насалик мав до 20 березня, портал змушений був надати їй статус невиконаної. Найцікавіше, що ця історія мала продовження, про що ми поговоримо нижче.

Топ-3 виконаних обіцянок

Експортна стратегія від МЕРТ

28 березня в Міністерстві економічного розвитку й торгівлі презентували експортну стратегію України, що передбачає план розвитку торгівлі до 2021 року. Обіцянку створити її міністр Степан Кубів дав ще наприкінці квітня 2016 року. В лютому 2017-го чиновник заявив, що документ буде готовий до кінця березня, і, як бачимо, не збрехав. На цю мить стратегія відкрита для обговорення й коментування на веб-сайті відомства.

Непрацюючий сайт НАЗК – злочин

В четвер, коментуючи ситуацію з заповненням електронних декларацій на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції, народний депутат Віталій Купрій заявив, що він виконав свою обіцянку – подав, як і заявляв раніше, генеральному прокурору Юрію Луценку й директору НАБУ Артему Ситнику заяву про вчинення злочину керівництвом НАЗК, наслідком якого стала відмова в роботі електронного реєстру декларацій. Обіцянку зробити це Купрій дав днем раніше – 29 березня.

Курс на Токіо

Днями в Міністерстві молоді та спорту оприлюднили Концепцію підготовки українських спортсменів до Олімпійський ігор 2020 року, що відбудуться в Токіо. Зробити це найближчим часом восени минулого року пообіцяв голова відомства Ігор Жданов.

Топ-3 обіцянок у процесі виконання

Іще раз про декларації

У зв’язку з труднощами, з якими стикнулися учасники електронного декларування через збій в системі реєстру е-декларацій міністр юстиції Павло Петренко пообіцяв наступного тижня скасувати кримінальну відповідальність за несвоєчасне подання чиновниками електронних декларацій. З ініціативою скасувати таку відповідальність міністр планує звернутися до парламенту.

Насалик і «беззбиткові» шахти. Епізод другий

Після того, як міністр енергетики провалив обіцянку вивести на беззбитковий рівень і виставити на продаж низку державних шахт, цього тижня він дав більш реалістичну (принаймні на перший погляд) обіцянку: що на кінець 2017 року державні шахти вийдуть зі збитками 400 млн грн.

Ще один лоукостер на авіаринку України

Про те, що на ринок України до кінця 2017 року має прийти ще одна бюджетна авіакомпанія, заявив нещодавно в одному з інтерв’ю міністр інфраструктури Володимир Омелян. «Можна очікувати, що в цьому році мінімум ще одна лоукост-авіакомпанія оголосить про свій захід в Україну, але я сподіваюсь, їх буде дві», – анонсував міністр.

Аліна Костюченко, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: