Заміна керівництва терористичних «республік»: чи готовий Кремль прибрати ватажків «Л/ДНР»?

Читать на русском
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

У московських кураторів приводу міняли Плотницького поки немає. Для Росії це зараз несвоєчасно та невигідно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин, оцінюючи можливу зміну керівництва «ЛНР».

«Крихкість ситуації, яка є сьогодні в непідконтрольних Україні «республіках», у РФ добре розуміють. Їм навпаки потрібно створити видиму стабільність, якийсь стабілізаційний стрижень. Тим більше в умовах, коли там не вистачає так званих лідерів громадської думки, змінювати когось не будуть. Крім того, Плотницький пов'язаний із колишньою луганською «елітою» часів Януковича», – розповідає Мішин.

Плотницький виступив підписантом Мінських угод. Міняти його та Захарченка не будуть до виконання «Мінська».

«зараз для Росії зміна ватажків буде виглядати абсолютно нелогічно», – вважає він.

Щодо інформації про візит прес-секретаря Путіна до Луганська, експерт переконаний, що це поза компетенцією Пєскова, а якщо подібний візит і міг бути, то, ймовірно, виключно з особистих або бізнес-питань.

«Очевидно, що всі посади в Кремлі регламентовані. Такі питання явно не належать до повноважень прес-секретаря президента», – додає Мішин.

Метастази миру: чи варто шукати подвійне дно в знищенні ватажків сепаратистів?Системне знищення одіозних ватажків сепаратистів – можливий сигнал Кремля про готовність на вигідних йому умовах позбутися раніше окупованих територій Донбасу. А до чого саме готується українська сторона?

В цілому, у колі експертів побутує думка, якщо Кремль і наважиться на заміну Захарченка та Плотницького іншими, більш компромісними, чи, можливо, узгодженими з партнерами по «нормандському формату» фігурами, натомість від Києва зажадають поступок у контексті амністії або виборів, що для України неприйнятно.

За інформацією лідера групи ІС Дмитра Тимчука, ватажок так званої «ЛНР» Ігор Плотницкий незадоволений обсягами фінансування його «республіки» з боку Росії.

Нагадаємо, днями ЗМІ з посиланням на джерела у спецслужбах повідомили, що Дмитро Пєсков прибув до Луганська для зміни керівництва «ЛНР».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: