Навчання армії РФ у Білорусі: залякування чи підготовка до нападу

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт
В'ячеслав Білоусвійськовий спеціаліст

Не варто очікувати повномасштабних бойових дій. Білорусь навряд погодиться стати таким майданчиком, а для Росії затягування часу якраз вигідне.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, оцінюючи заяву Андрія Парубія про те, що Росія може застосувати навчання «Захід-2017» для прямого нападу на Україну.

«Зважаючи на те, що військові навчання відбуваються на території Білорусі, яка, хоч і союзна Росії, але суверенна держава, навряд чи Лукашенко зважиться на те, щоб його країну використали для провокацій в бік України, тим більше – для відкритої агресії. Стосовно західної частини, зважаючи на територію, то загроза нападу малоймовірна. В принципі, для РФ не на часі, навіть враховуючи навчання, ескалація на Донбасі», – аналізує політолог.

На його переконання, в найближчій перспективі на Донбасі стан позиційної «тихої війни», яка час від часу спалахує на певних ділянках фронту, триватиме.

Час працює на сепаратистів та Кремль. Що довше немає політичного вирішення, то більше вони будуть апелювати до того, як старанно Росія намагалася знайти рішення, а Україна гальмувала процес.

«Хоча насправді за останній місяць відбувся зсув на користь сепаратистів. Зараз Росія буде зайнята «конфіскованими» підприємствами та виведенням на новий рівень власних структур на території ОРДЛО», – вважає Воля.

«Заяви з боку ватажків Л/ДНР про перехід у наступ так і залишаться на рівні заяв. По-перше, ніхто не дозволить їм цього зробити, включно з РФ. По-друге, вже облаштована потужна лінія оборони з українського боку. Тому повномасштабної війни та ймовірних серйозних провокацій під час навчань (у Білоррусі – Ред.) очікувати не варто», – переконаний Воля.

Військовий експерт В'ячеслав Білоус також переконаний, що РФ просто потрібно продовжити демонструвати силу та тиснути на Захід.

«Росія намагатиметься робити так, щоб Захід не підтримував нас, тому що в такий спосіб Україна може відкинути російські війська. Крім того, розгортаються війська НАТО в Балтії та Польщі, а Росії, відповідно, потрібно діяти симетрично й показати, що вони можуть розгорнути війська в західному напрямку, на території Білорусі», – підкреслює військовий.

Нагадаємо, місяць тому Андрій Парубій пообіцяв, що незабаром у парламенті буде зареєстровано новий законопроект щодо національної безпеки. Загалом же «Слово і Діло» зафіксувало 82 обіцянки політика, 43% з яких мають статус «виконано». Всі обіцянки голови ВРУ доступні за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: