Абонплата за газ: європейська практика чи обман споживачів?

Читать на русском
Андрій Герусексперт в енергетичній сфері

Європейська практика є різна, але завжди передбачаэ конкуренцію: щоб споживачі мали право обирати постачальника. У нас цього немає, тому посилання на європейську практику нерелевантне.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт у галузі енергетики Андрій Герус, оцінюючи рішення Нацкомісії ввести щомісячну абонплату за газ для населення з 1 квітня.

«Це рішення введено, по-перше, невчасно, по-друге, неправильно, а по-третє, ставка абонплати завищена», - констатував спеціаліст.

«Навіть якщо впроваджувати такі зміни та встановлювати абонплату, то чому не можна такі рішення ухвалювати за рік до вступу у дію? Зараз є тисячі домогосподарств, які, окрім газового котла, встановили твердопаливний і тому газом користуються мало. Але абонплату будуть платити по повній. За цей час споживачі могли б підготуватися: хтось відмовитись від газу взагалі, хтось зменшити свою потужність на меншу (зменшити абонплату). Невже не можна ніколи подумати про споживача? Однак НКРЕКП встановило абонплату 28 березня зі вступом у дію через 3 дні - з 1 квітня», - аналізує Герус.

Розмір абонплати за газ більше всього б'є по бідних домогосподарствах, які економно споживають газ.

«Поки ціна газу росте та нижча від ринкової, усілякі абонплати та постійні платежі мають бути мінімальними. Має працювати логіка: менше спожив — менше заплатив», - підкреслив він.

«Споживачів обманюють, оскільки для більшості сумарний рахунок насправді виросте. І такий обман — це дуже прикро. Тому однозначно, якщо і вводити абонплату, то доцільніше це може бути в наступному році, при тому, що вона має бути нижчою», - підсумував Андрій Герус.

Порівняння комунальних тарифів: Україна та США«Слово і Діло» вирішило порівняти суми, які платять за комунальні послуги в Україні та за океаном – у Сполучених Штатах Америки.

Як відомо, абонплата буде вираховуватись залежно від приєднаної потужності (газового лічильника) кожного споживача. Відповідно до даних НКРЕКП, побутові споживачі будуть платити значно менше, ніж промислові.

Нагадаємо, минулого року віце-прем'єр-міністр Павло Розенко запевнив, що підвищень цін ні на житлово-комунальні послуги, ні на газ в наступному опалювальному сезоні не буде. Всі обіцянки політика та рейтинг відповідальності доступні за посиланням.

Чи справедливі ті тарифи на ЖКП, які платять українці, «Слово і Діло» спробувало з'ясувати, порівнявши їх з відповідними показниками в США. Детальніше в матеріалі Порівняння комунальних тарифів. Україна та США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: