Україна подала позов щодо газопроводу OPAL

Читать на русском
Українська сторона вважає, що рішення про збільшення поставок російського газу порушує Угоду про асоціацію з ЄС.

«Нафтогаз« подав позов до Європейського суду проти Єврокомісії з вимогою скасувати рішення від 28 жовтня 2016 року, яке дозволяє російському «Газпрому» значно збільшити використання потужностей газопроводу OPAL і обсяги прокачування газу по Північному потоку.

Про це повідомляється на сайті компанії «Нафтогаз», передає «Слово і Діло».

«Нафтогаз» збирається судитися з ОПЗНАК Нафтогаз України вважає незаконним перехід свого великого боржника – Одеського припортового заводу – на давальницьку (толлінгову) систему і готовий оскаржувати це рішення в суді.

«Ухвалення зазначеного рішення без консультацій з Україною порушує статтю 274 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також зобов'язання ЄС за Договором до Енергетичної Хартії та Договору про заснування Енергетичного співтовариства», – йдеться у заяві «Нафтогазу».

Українська компанія аргументує свій позов тим, що рішення було прийнято за межами повноважень Єврокомісії.

Крім того, воно суперечить директиві ЄС 2009/73 і не сприяє посиленню конкуренції, створює загрози безпеці постачань в Україну та інші східноєвропейські країни. Також під загрозою ефективне функціонування внутрішнього ринку ЄС та Енергетичного співтовариства, оскільки посилює домінування «Газпрому» і пов'язаних з ним компаній.

Європейці відмовилися будувати газопровід в обхід УкраїниВАТ «Газпром» має намір витратити близько 111 млрд руб. на будівництво трансбалтійської труби «Північний Потік-2» у 2017 році.

У жовтні 2016 року Єврокомісія схвалила збільшення квоти «Газпрому» на використання трубопроводу OPAL. У грудні 2016 року уряд Польщі подало скаргу в Європейський суд на це рішення.

У підсумку польській стороні вдалося заблокувати монополізацію OPAL Росією.

Раніше повідомлялося, що «Нафтогаз» оновив склад правління «Укртрансгазу».

Нагадаємо, раніше «Нафтогаз» звільнив президента «Укртрансгазу».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: