Експерт: проблема не в тому, що Україна живе за рахунок МВФ, а в тому, куди влада витрачає ці гроші

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Рівень державного боргу в Україні поки що не критичний. Для порівняння, грецька криза почалася, коли у них держборг відносно ВВП перевищив 120%.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів Голова Комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи стрімке зростання протягом двох поспіль місяців державного боргу України, який уже склав 71,76 млрд дол. та затримку кредиту МВФ.

«Ситуація не критична. Зараз важливо буде продовжувати співпрацю з міжнародними партнерами. МВФ – лише один із каналів цієї співпраці і ми, як мінімум, можемо перекредитовуватись у того ж таки МВФ», – відзначив він.

Боятися Україні треба не кредитів МВФ, тому що багато країн живуть у борг. Значно більші ризики полягають у тому, як країна розпоряджається кредитами.

«Якщо гроші, взяті в борг, запускаються в реальну економіку, аграрний сектор, то вже із зароблених грошей не становить жодних проблем повертати по графіку кошти», – підкресли він.

Що стосується затримки траншу для України, кредитні гроші – це лише один з варіантів інвестицій, акцентує експерт.

«Якщо інвестор бачить, що він ризикує, та має сумніви в платоспроможності – логічно, що вкладання коштів під питанням. Залучені кошти – це стимул для розвитку. Виникає питання – чи є кошти, які ми беремо, саме коштами для розвитку?» – наголошує експерт.

Співпраця з МВФ: як Фонд урізає підтримку УкраїниПісля чергової відмови Міжнародного валютного фонду розглядати питання надання траншу Україні уряду варто замислитися про причини такої поведінки кредиторів.

Практично всі країни світу користуються співпрацею з МВФ. На сьогодні найбільш активні – Ізраїль та Австралія, і важко назвати ці країни неефективними. Все залежить від влади та того, як вона використовує кошти, які отримує.

«Справа не в МВФ, а в тому, як українська влада співпрацює з МВФ та використовує кредити», - резюмує Новак.

Як відомо, раніше в Мінфіні обіцяли кредит МВФ до кінця березня, а нині запевняють, що почекати доведеться до квітня, пояснивши, що відстрочка траншу пов'язана з блокадою ОРДЛО.

Водночас, міністр фінансів Олександр Данилюк переконаний, що всі борги України, які утворилися за останні роки, будуть виплачені. Всі обіцянки глави Мінфіну доступні за посиланням.

Детальніше про співпрацю України та МВФ – у матеріалі «Співпраця з МВФ. Як Фонд урізує підтримку України».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: