Мітинги в Росії й розправа Кремля над Навальним: експерт про протести та їхні наслідки

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Важливо, що не лише в Москві, але і в інших містах були антикорупційні акції, хоча, безумовно, найгучніший мітинг відбувся в Москві, й цифра затриманих вражає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, оцінюючи мітинг у Москві та затримання російського опозиціонера Олексія Навального.

«Величезна кількість ОМОНу свідчить про те, що влада дуже боялася цих акцій. Сама акція була пов'язана з активністю Навального, його фільмом про Мєдведєва, якого він звинувачує в корупції. Фільм виявився дуже резонансним, і саме антикорупційна мотивація була головною. Антипутінські настрої спрацювали. Ті, хто незадоволений режимом Путіна, їх явна меншість у РФ, вони теж не побоялися вийти на вулицю. Склалося так, що кілька факторів спрацювали. Але не варто вважати мітинги «російським Майданом»,– розмірковує політолог.

У цих подій у РФ інша логіка за формою та змістом, ніж в Україні. Це не «російський Майдан», але серйозна ознака внутрішньої політичної напруги в РФ, яка проявляється у великих містах. Режим проявив свою репресивну природу.

«Ця ситуація ніби-то внутрішньо-російська, але також може вплинути на подальші стосунки Заходу з Росією. У Трампа різко відреагувати на масові арешти. Події можуть стримати деяких західних політиків щодо пом'якшення санкцій проти РФ», – припускає політолог.

Щодо Навального, то, на думку Фесенка, опозиціонеру можуть пред'явити адміністративне порушення.

«Окрім заклику до проведення акцій, жодних серйозних правопорушень не було», – відзначає він.

Хоча, нагадує політолог, роль може зіграти те, що у Навального вже є два вироки, він був умовно засуджений за справою «Кіровлісу». Справа, за словами експерта, «штучна», але саме цей «штучний» вирок може бути використаний проти нього, щоб не допустити його до участі в президентських виборах.

«Важко сказати, як може вплинути звинувачення в адміністративних порушеннях з точки зору його статусу «умовно засудженого». Навряд чи Навальний надовго затримається за ґратами. Проте ніхто не знає, можливий варіант, що змінять арешт на переведення до в'язниці. Хоча сама по собі ситуація не означає, що з боку Навального були (настільеи – Ред.) великі правопорушення, щоб була кримінальні відповідальність. Але це Росія», – констатує експерт.

«Затриманих дуже багато. Зараз, зважаючи на те, наскільки жорстким або відносно м'яким буде покарання, ми побачимо, як буде розвиватися ситуація: буде керівництво РФ йти репресивним шляхом, чи (діятиме – Ред.) більш-менш гнучко?», – резюмує Фесенко.

На початку березня Навальний звинуватив прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва у створенні «корупційної імперії». Мітинги пройшли по всій країні. У Москві затримано понад тисячу осіб.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: