Теракт у Лондоні: всі бояться Третьої світової, не помічаючи, що вона вже йде, але у різних іпостасях

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

Не випадково терористичні атаки відбуваються у тих місцях, які потім будуть медіа-привабливими.

Про це у коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, віце-президент Аналітичного центру «Політика» Олег Лісний, оцінюючи теракт у центрі Лондона, в результаті якого загинули 5 осіб і щонайменше 40 отримали поранення.

«Здійснювати якусь операцію у непримітному місці безглуздо – про це не скажуть у ЗМІ. Цього разу терористи пішли тим же шляхом: 11 вересня у США, терористичні акти у Лондоні 2005-го, теракт у Ніцці 2016-го на день взяття Бастилії, коли вантажівка врізалася у натовп. Все це саме та необхідна терористам картинка, яку транслюють усі телеканали. Саие це лякає, кажучи кожному жителю: якщо ми захочемо – вб'ємо тебе й ніхто нас не зупинить», – міркує Лісний.

Теракт у Ніцці: за що «третій світ» досі мститься Заходу?Політолог проаналізував трагічну ситуацію в Ніцці та заяву Олланда про готовність завдати ударів у відповідь.

щодо системи безпеки, то в Британії, підкреслив експерт, одна з кращих спецслужб у світі, проте від теракту одинака або незначної групи не застрахована жодна країна, тому що терористи працюють нелінійно.

«Вже сьогодні вимальовується така схема, що використовують одинаків: машина, ножі, а не вогнепальна зброя, вибухівка, що можна відстежити», – зазначив експерт.

Світовий тероризм змінює своє обличчя та методи. Той, хто захищає, завжди відстає на крок, а нападник атакує тоді, коли він захоче.

«У терористів є один плюс. Малими силами вони можуть створити дуже потужний інформаційний привід. Головне – страх і хаос. У цій ситуації посил: у Британії біля парламенту здійснили атаку, то що загрожує менш захищеним країнам. Там, де страх, у терористів є й прихильники, й можливість розраховувати на помилку спецслужб», – аналізує політолог.

Усі бояться Третьої світової війни, не помічаючи, що вона вже йде, тільки у різних іпостасях: гібридних виявах, тероризмі.

Це дійсно страшно, але світ, додав експерт, на жаль, вже увійшов у цю фазу турбулентності.

«Як би страшно не звучало, але від цього вже нікуди не дітися й доведеться звикнути до того, що спокійно вже ніде не буде», – резюмував Олег Лісний.

21 березня влада Британії планувала ввести заборону на перевезення електроніки у літаках, побоюючись, що джихадисти можуть начиняти пристрої вибухівкою.

Теракт стався 22 березня поблизу парламенту. Основна версія слідства: нападник був «натхненний міжнародним тероризмом».

Видання The Independent повідомляє про те, що це може бути уродженець Британії Абу Іззадін, який раніше відбував термін за пособництво терористам.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: