Експерт: блокада Донбасу – зручне прикриття реальних причин скасування траншу від МВФ

Читать на русском
Вадим Карасьовполітолог, директор Інституту глобальних стратегій

У Києві ще тиждень тому знали, що поки траншу для України не буде. Відповідно, сьогодні можна дозволити собі популістські кроки, щоб позбавити козирів опонентів і наростити рейтинг.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, передає «Слово і Діло».

«Саме тому РНБО так несподівано для багатьох погодила і транспортну блокаду Донбасу, і санкції проти «дочок» російських держбанків. Проте тепер усі в один голос твердять: МВФ змінив рішення саме через блокаду – але це не зовсім так. Блокада – наслідок і зручний привід», – підкреслив політолог.

Реальні причини, за його словами, глибше й вони, звісно ж, не публічні.

«Перше, що змусило Фонд засумніватися у доцільності чергової мільярдної виплати – це спроби продавити в НАБУ Найджела Брауна. Ніхто навіть не намагається прикривати його близькість до президента та його оточення», – констатував Карасьов.

«У МВФ, ймовірно, припускають, що з Брауном діла не буде. Підконтрольний аудитор зробить єдиний ефективно працюючий незалежний антикорупційний орган не таким вже незалежним», – припустив він.

Другим важливим фактором, на думку Карасьова, міг стати черговий скандал з інвесторами, про який мало говорять в Україні, але добре знають у Вашингтоні.

«Американська Cargill – найбільша продовольча корпорація в світі – третій місяць не може отримати від Кабміну елементарні дозвільні документи для днопоглиблення споруджуваного терміналу. У країні війна та криза, а будівництво величезного терміналу в порту під загрозою зриву, бо на Грушевського з лютого не можуть знайти часу поставити один підпис. Логіка функціонерів МВФ зрозуміла – ви просите грошей однією рукою, а другою рукою розганяєте великих інвесторів, які дивом до вас потрапили. Що буде далі?», – міркує політолог.

Нагадаємо, міністр фінансів України ще три місяці тому запевняв, що Україна отримає транш МВФ. У тому ж таки Мінфіні повідомили, що чекають кредит до кінця березня, а нині – до квітня та пояснили, що відстрочка траншу пов'язана з блокадою ОРДЛО.

Всі обіцянки глави Мінфіну Олександра Данилюка та рейтинг відповідальності політика доступні за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: