Заблокований Донбас: чому Європа не прийме рішення РНБО?

Читать на русском
Юрій Буздуганекономіст

Гельсинські угоди 1975 року про непорушність кордонів до сьогодні принципові для Європи, у тому числі щодо України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, геополітик оцінюючи ситуацію з блокадою Донбасу та критичні зауваження ЄС щодо рішення РНБО.

«Війни розгортались, але в Європі зберігалась непорушність кордонів, приміром історія Балканської війни. Серби, які мали більшість населення в окремих регіонах Хорватії, тримали позицію: нас більшість, давайте проведемо референдум, хочемо бути під Сербією. Відповідь була однозначна – є непорушність кордонів. Хочете бути в Сербії – виїжджайте туди. Хочете залишитись – будете в Хорватії. Війна розгорнулась за це. Сербська армія намагались підтримати більшість сербів у тих анклавах. Це те, що сьогодні називається Сербською республікою в Хорватії. При цьому всі інші країни Європи, США не дали порушити принцип непорушності кордонів», – розмірковує експерт, наводячи історичний приклад Югославського конфлікту.

Блокада «по-новому»: які наслідки матиме рішення РНБО?Лідер ГО «Донбас SOS» пояснив, чому рішення РНБО про припинення транспортного зв'язку й торгівлі може мати негативні наслідки для України.

«Було й навпаки: Косово відокремилось від Югославії та мало дозвіл на це. Однак, коли теж таки Косово хотіло приєднатись до Албанії, – вказали на непорушність кордонів», – додав геополітик.

У ситуації з анексією, Путін приєднав Крим до Росії, чим порушив принцип непорушності кордонів, отримав засудження світу.

«Вся Європа зараз «б'ється» за принцип непорушності кордонів, тому що це величезна небезпека для світу. Що буде, якщо, наприклад, Ірландія почне воювати з Англією за Північну Ірландію. Таких прикладів безліч, тому що занадто багато спірних територій», – наголосив він.

«Мир утримується тільки завдяки принципу непорушності кордонів. Те, що зараз відбувається з блокадою, – відображення порушення саме цього принципу. Рішення РНБО порушує норми Гельсінських угод. Європа цього не прийме», - підсумував Юрій Буздуган.

Як відомо, канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, «що такий крок – останнє, що сьогодні потрібно Україні». Уряд Франції та представники ЄС розкритикували рішення, а у США заявили про «серйозні наслідки» блокади. У МЗС України запевнили, що такий крок тимчасовий.

Детальніше про рішення РНБО – в інфографіці «Слова і Діла» «Блокада окупованих територій. Хронологія та деталі рішення РНБО».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: