Три роки анексії: уряду слід перейти від гасел «Крим – це Україна» до реальних дій

Читать на русском
Олександра МатвійчукПравозахисниця, голова ЦГС

Від початку окупації Росія проводить свідому політику масового порушення прав людини для збереження лояльності населення під час прискореного перетворення півострова на мілітаризовану базу.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила координатор громадської ініціативи «Євромайдан-SOS» Олександра Матвійчук, підбиваючи підсумки третьої річниці кримського референдуму.

«До такої політики вкладаються зрежисовані Росією зміни демографічного складу та витіснення найбільш активних людей у зв’язку із загрозою їх правам та свободі. І це почали розуміти навіть ті люди, які підтримували анексію Криму», – зазначила Матвійчук.

Зараз навіть для тих, хто підтримував анексію, неочікувано з’ясувалося, що Росія, яку вони бачили в телевізорі, виявилася кардинально відмінною від тієї, що прийшла на півострів за «зеленими чоловічками».

Щодо політики України, то, на її переконання, уряду давно слід перейти від гасел «Крим – це Україна» до реальних дій, які мають бути описані в комплексній державній стратегії.

«Фундамент цієї стратегії - розуміння, що ми боремося не лише за території, але й за людей, які там проживають. Тому однією з важливих складових цієї стратегії є припинення дискримінаційної політики щодо таких людей, яскравим прикладом якої є постанова уряду «Про обмеження поставок окремих товарів (робіт, послуг) із тимчасово окупованої території на іншу територію України та/або з іншої території України на тимчасово окуповану територію» №1035 від 28.12.2016», – розповіла правозахисниця.

Повернути Крим: обіцянки українських політиків через три роки після анексіїУ день третьої річниці фактичної окупації Криму, документально закріпленої так званим «референдумом» про статус півострова, «Слово і Діло» вирішило нагадати українським політикам про те, що вони обіцяли зробити для повернення республіки.

Ця постанова, уточнила експерт, забороняє людям із Криму перевозити на материкову частину України цілу низку особистих речей, навіть власний холодильник, диван чи будь-що інше.

Але паралельно з цією постановою, додала вона, діє закон України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» від 12.08.2014, що дає можливість українському олігархату продовжувати торгівлю в Криму.

«Єдине, що відомо точно, відсутність продуманої політики до окупованого Криму на сьогодні може істотно ускладнити в майбутньому реінтеграцію півострова до складу України, яка рано чи пізно обов'язково відбудеться», – резюмувала Олександра Матвійчук.

Петро ПорошенкоНародний депутат України

Нагадаємо, два роки тому Президент України Петро Порошенко запевнив, що Україна ніколи не відмовиться від своїх суверенних прав на Крим. «Слово і Діло» зафіксувало 254 обіцянки Петра Порошенка, більшість з яких він виконав, що склало 42% рейтингу його відповідальності.

Хто з українських політиків обіцяв повернути анексований півострів Україні, можна подивитися в інфографіці «Слова і Діла» «Повернути Крим. Обіцянки українських політиків через три роки після анексії».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: