Європарламент ухвалить резолюцію щодо українських політв'язнів у Криму

Читать на русском
Європарламент після дискусії в четвер ухвалить резолюцію щодо українських політв'язнів у Криму.

Європарламент після дискусії в четвер ухвалить резолюцію щодо українських політв'язнів у Криму.

Про це передає «Інтерфакс-Україна», пише «Слово и Діло».

Як випливає з її проекту, Європарламент засуджує «дискримінаційну політику, що проводиться так званою владою» проти кримських татар в анексованому Криму, а також тих у Росії, хто проти анексії Криму.

Парламентарі вважають, що РФ як влада, яка «фактично контролює Крим», за міжнародними законами зобов'язана забезпечувати захист прав людини на півострові. Вони закликають відкрити безперешкодний доступ у Крим міжнародним організаціям та незалежним експертам ОБСЄ, ООН, Ради Європи, правозахисних організацій та ЗМІ.

Європарламент, зокрема, знову заявляє про підтримку територіальної цілісності України», висловлює заклопотаність «у зв'язку з продовженням широкомасштабної мілітаризації Кримського півострова Росією».

Депутати закликають всі політичні суб'єкти ЄС дотримуватися політики невизнання анексії Криму і Севастополя Росією.

Вони також закликають російську владу дати інформацію про деталі кримінального переслідування, стан здоров'я і умови утримання у в'язницях українських громадян, які, на думку парламентаріїв, «піддалися політично вмотивованим судовим переслідуванням у Росії». У резолюції названі імена ув'язнених і підкреслюється, що без їхньього звільнення, не можуть вважатися виконаними Мінські домовленості.

Європарламент закликає Раду ЄС ввести санкції проти тих, хто «бере участь у незаконному, політично вмотивованому кримінальному переслідуванні українських громадян в Росії і на Кримському півострові», вишукати способи допомоги Україні в Міжнародному суді ООН.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко сподівається на продовження санкцій Європейського Союзу проти Росії через окупацію Криму.

Як повідомлялося, Україна та РФ обговорили заплановану передачу на материкову частину України 18 ув'язнених з Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: