«Дорогий» Донбас: навіщо РФ удвічі скоротила кількість «гумконвоїв»?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Ситуація зі зменшенням «гумконвоїв» неоднозначна. РФ просто могла мовчки перестати їх відправляти.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, оцінюючи заяву РФ про зменшення вдвічі кількості «гуманітарних конвоїв» на Донбас.

«Те, що РФ зробила офіційну заяву з цього приводу, може бути спробою прихованого шантажу. Іншими словами, в Кремлі дали сигнал, що можуть допустити гуманітарну катастрофу на Донбасі. Якби в росіян закінчилися ресурси, вони б тихенько перестали відправляти ці «гумконвої», – міркує Горбенко.

В ООН озвучили суму, необхідну для надання гуманітарної допомоги УкраїніДля надання Україні гуманітарної допомоги Організації Об'єднаних Націй необхідно 214 млн грн.

На його переконання, якщо вирішують робити офіційну заяву, то в неї закладають певний меседж.

«В цій ситуації меседж спрямований на те, щоб налякати Україну, Захід, що буде допущена гуманітарна катастрофа, тому що Донбас дійсно залежить від гуманітарних інтервенцій. Виходить, з одного боку – блокада, а з іншого – росіяни припиняють підтримку. Це може призвести до того, що люди на Донбасі страждатимуть, і тоді вже нам доведеться щось вигадувати, тому що це все-таки наші громадяни», – пояснює політолог.

Росіянам потрібен Донбас, щоб питання Криму не порушувалося, а якщо війська РФ підуть, то АТО завершиться протягом двох місяців. Тому зараз Росія вдаватиметься до шантажу.

«Інший момент у тому, що незрозумілою є їхня стратегія. Ресурсів на Донбас іде дуже багато. Цей шантаж для РФ вже також дуже дорогий, а ресурси небезмежні. Але зрозуміти, яка їхня подальша стратегія, складно. В РФ хотіли все вирішити швидко: Крим забрали, зайшли війська, змусили Україну здати ситуацію до рівня того, що ми стаємо федерацією, а сили РФ заходять до нашого парламенту через контрольовані регіони. Але вийшла дуже дорога гра в довгу, тому що карта «федеративна Україна» вже не спрацює», – проаналізував Андрій Горбенко.

В лютому Москва відправила перший із початку 2017 року та 60-й із серпня 2014-го «гумконвой».

При цьому бойовики не пускають на підконтрольну їм територію автомобілі з гуманітарною допомогою ООН. Питання гуманітарної кризи в регіоні вже обговорили в Мінську.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: