Шотландія назвала дату повторного референдуму

Читать на русском
Голова правлячої Шотландської національної партії Нікола Стерджен заявила, що голосування за вихід країни зі складу Великобританії може відбутися вже восени 2018 року.

Голова правлячої Шотландської національної партії Нікола Стерджен заявила, що голосування за вихід країни зі складу Великобританії може відбутися вже восени 2018 року.

Про це повідомляє Reuters, інформує «Слово і Діло» з посиланням на ZN.ua.

Проте Стерджен зізналася, що остаточне рішення щодо проведення всенародного голосування ще не ухвалено. У своєму нещодавньому виступі в Единбурзі, Стерджен сказала, що другий референдум щодо незалежності може стати саме тим «необхідним» способом захисту інтересів Шотландії.

«Я нічого не виключаю, я буду продовжувати ухвалювати рішення в тому темпі, який я вважаю правильним для країни», - сказала Стерджен.

Поштовхом до проведення другого референдуму (перший пройшов у 2014 році) став вихід Великобританії з ЄС. Так у 2016 році 62% жителів Шотландії проголосували за членство Британії в Європейському Союзі і шотландський уряд заявив, що доступ до спільного ринку ЄС є ключовим інтересом Единбурга.

У 2014 році понад 55% шотландців проголосували проти незалежності. Відзначимо, що Великобританія (офіційна назва Сполучене Королівство Великобританії і Північної Ірландії) складається з чотирьох частин: Англії, Уельсу, Шотландії і Ольстера (Північна Ірландія).

Нагадаємо, британський уряд висловив побоювання стосовно проведення нового референдуму щодо отримання Шотландією незалежності.

Як повідомлялося раніше, на з'їзді Шотландської національної партії прем'єр-міністр Шотландії заявила, що завжди вірила в незалежність країни й зараз для цього є всі передумови.

Парламент Шотландії проголосував проти запропонованого прем'єр-міністром Великобританії Терезою Мей плану щодо виходу країни з ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: