Лібералізація ринку землі: що обіцяють українські політики?

Читать на русском
Огляд обіцянок вітчизняних політиків щодо мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.
Фото з відкритих джерел

Дозволяти чи не дозволяти продаж розпайованих земель сільськогосподарського призначення – одне з найбільш дискутивних питань української політики, що не виходить зі списку топ-тем для обговорення роками й досі не отримало універсального рішення, з яким би погодилися більшість політиків і державних діячів. Одні виступають проти лібералізації ринку землі, мотивуючи це тим, що нормативно-правова база в Україні не дозволяє це зробити в цивілізований спосіб, інші говорять про те, що земля має стати таким самим товаром, як і інші ресурси, й продаватися за законами ринку.

Поки що кількісна перевага на боці перших. Серед них як переважна більшість депутатів (що й продовжували дію мораторію на продаж с/г земель вісім разів поспіль), так і деякі чиновники. Найбільше прихильників збереження мораторію – серед народних депутатів. Найактивнішим противником скасування мораторію є Юлія Тимошенко та її фракція «Батьківщини». Тимошенко, зокрема, пообіцяла організувати всеукраїнський референдум щодо заборони продажу землі сільськогосподарського призначення. Підтримувати продовження мораторію обіцяв і Максим Бурбак із «Народним фронтом», і скандально відомий депутат Андрій Артеменко разом із «Радикальною партією», і їхній колега зі «Свободи» (офіційно позафракційний) Юрій Бублик.

А от у пропрезидентській фракції єдності з цього питання немає. Наприклад, Сергій Каплін запевнив, що не допустить скасування мораторію на продаж землі, а якщо це зробить Конституційний суд, підніме «селянський бунт». Солідарні з ним Олексій Гончаренко та Андрій Шинькович. А от нардеп Григорій Шверк, навпаки, пообіцяв підписати звернення до КСУ щодо скасування мораторію й свого слова дотримав. Та й перший віце-спікер Ради Ірина Геращенко, як і обіцяла, не проголосувала за продовження мораторію на продаж сільгоспземель. До слова, вона було однією з 54 народних депутатів, що не підтримали це рішення (проти 297).

Між тим, за скасування обмежень на ринку землі виступають в уряді. Провести до 2020 року земельну реформу пообіцяв прем’єр-міністр Володимир Гройсман, його намір підтвердив міністр аграрної політики Тарас Кутовий. Останній, щоправда, раніше вже провалив обіцянку зареєструвати на початку жовтня законопроект «Про обіг земель сільгосппризначення».

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: