Вільна торгівля: лібералізація доступу на ринки ЄС не повинна перетворитися на «другий безвіз» – торгпред

Читать на русском
Лібералізація доступу на ринок Євросоюзу та надання торгових преференцій може компенсувати Україні втрати в зв'язку з агресією РФ.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - торгпред України Наталія Микольська вважає, що вихід на торгові ринки ЄС може компенсувати Україні втрати в зв'язку з агресією РФ на Донбасі.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на Укрінформ.

«Лібералізація доступу на ринок Євросоюзу відбувається поза рамками Угоди про асоціацію. Йдеться про надання Україні односторонніх, що дуже важливо, торгових преференцій. І не передбачається лібералізація доступу до свого ринку з боку України», - розповіла Микольська.

«В процесі лібералізації відповідні законодавчі пропозиції Єврокомісії зараз знаходяться на розгляді в комітеті з питань міжнародної торгівлі Європарламенту», - уточнила вона.

При цьому, за її словами, після схвалення парламентаріями, це рішення має бути затверджене в Раді ЄС.

Україна збільшила експорт їжі до ЄвросоюзуЕкспорт аграрних і харчових продуктів з України до країн Євросоюзу за минулий рік склав $4,2 млрд й порівняно з 2015 роком зріс на 1,6%.

«Ми тісно працюємо з нашими європейськими колегами, щоб цей акт був прийнятий якнайшвидше. Тому що ми не хочемо, щоб його розгляд перетворився в так званий, «другий безвіз». Адже основна ідея цих односторонніх додаткових торгових преференцій повинна компенсувати Україні втрати ринку, втрати свого експорту в зв'язку з торговою агресією Російської Федерації», - пояснила Наталія Микольська.

Тому, наполягла вона, зараз головне завдання - це відпрацювати дуже тісно з європейськими парламентаріями із залученням українських парламентаріїв, щоб були прийняті ці преференції.

Як відомо, експорт аграрних і харчових продуктів з України в країни Євросоюзу за минулий рік склав $ 4,2 млрд і в порівнянні з 2015 роком зріс на 1,6%.

Раніше, «Слово і Діло» розповіло, з якими країнами Україна буде стратегічно співпрацювати в 2017.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: