Експерт пояснив, яким чином Коломойський може бути причетним до блокади Донбасу

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

З одного боку, масштаби блокади дійсно значні. З іншого – в нас ще є манера самим піднімати градус критичності та накручувати ситуацію. В уряді самі формують такий тон, щоб банально створити можливості для якнайшвидшого завершення блокади.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олексій Якубін, аналізуючи відмову штабу блокади Донбасу вести переговори з прем'єр-міністром та намір розширити географію блокади, перекривши останні траси.

«Частина вугілля все одно надходитиме. Україна все одно залежатиме від вугілля з Донбасу. Для того, щоб переорієнтувати наші ключові генеруючі підприємства, знадобиться кілька років. Мінімум два роки», – розмірковує політолог.

Більше того, на його переконання, потрібно звернути увагу на заяву Коломойського про переведення України на мазут. Іншими словами, це його пропозиція переключити схему Ахметова на свою.

«Якщо говорити про економічну та бізнес-складову, то очевидно є спроба частково відтіснити ту схему, яка працює на сході України», – вважає експерт.

Блокада окупованого Донбасу: друга спроба?«Слово і Діло» вирішило провести паралелі між блокадою окупованого Донбасу та анексованого півострова Крим.

«З точки зору бізнесу, ця ситуація дозволяє владі зменшити вплив Ахметова, а він якраз зазнає втрат. Тому не виключено, що є завдання зменшити активність Ахметова на Донбасі, та й у політиці в принципі», – припустив Якубін.

Очевидно, що одна з цілей блокади пов'язана з партією «Самопоміч», зокрема зі спробою реабілітувати свої рейтинги після сміттєвих розбірок.

Як довго це триватиме, зараз залежить від влади, тому що наразі виглядає дивним те, що Україна формально ухвалює програму реінтеграції Донбасу, представляє її в ООН, але протягом тривалого часу нічого не робить, щоб розблокувати ситуацію.

Нагадаємо, Рінат Ахметов зупинив роботу декількох заводів через блокаду Донбасу.

Як відбувається організація торгової блокади, «Слово і Діло» з'ясововувало в матеріалі «Блокада окупованого Донбасу. Спроба номер два?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: