Ядерна зброя Північної Кореї: чого очікувати від Пхеньяна?

Читать на русском
Ігор Лосєввійськовий експерт

Північна Корея – «непритомна» країна з неадекватним керівництвом, яке, на жаль, може становити загрозу для зовнішнього світу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт, історик Ігор Лосєв, оцінюючи ракетні випробування КНДР та позицію США.

«В даній ситуації дуже багато буде залежати від американсько-китайських взаємин. Бажання діяти у Китаю може виникнути в результаті торгів між Пекіном та Вашингтоном. Більше того, цілком можливо, що корейські дії не повністю, але певною мірою продиктовані інтересами Китаю, для того, щоб шантажувати США», – міркує історик.

Китай справді здатен, якщо не за місяць, то за два, «помножити» Північну Корею «на нуль». Для Китаю це не проблема.

«Можливо, Китай чекає на цікаві пропозиції з американського боку», – припускає експерт.

Щодо військового потенціалу, то не варто заплющувати очі на те, що в Північній Кореї працюють над водневою бомбою. Однієї такої бомби, якщо вона долетить до Тихоокеанського узбережжя США, вистачить, аби знищити його частину.

«На сьогодні Північна Корея має ядерну зброю, ракети з радіусом в 1-2 тис. км. КНДР може зробити міжконтинентальні ракети за рахунок тотального зубожіння свого населення», – зауважив експерт.

«Люди платять голодом за озброєння. «Гармати або масло». Тільки поодинокі країни можуть собі дозволити одночасно і гармати, й масло. Перед більшістю стоятиме вибір. 30-ті роки, часи Сталіна, коли він розбудовував потужну армію для захоплення світу – наочний історичний приклад», – додав він.

Для України те, що відбувається, має стати уроком. Ядерну зброю здали, під приводом того, що Україна ніяк не могла утримувати зброю. Питання: а жебрацька Північна Корея може?

«Пакистан чи Індія також можуть? Ізраїлю, який (за розмірами – Ред.) менше половини Київської області є, де тримати зброю? Україні – ні», – нагадав військовий експерт укралення в 1994 році Будапештського договору та відмову України від ядерного статусу взамін на гарантії безпеки від Британії, США та Росії.

Тепер, Північна Корея демонструє, що навіть така бідна країна може створити ядерну зброю, адже поступово стає очевидно, чого варті гарантії «великих держав», констатує Лосєв.

«Всі доходять до того, що єдине, що може захистити країну – це її власна зброя, в тому числі ядерна. Зробити її на сьогодні вже не так складно. Країна середнього рівня розвитку може це зробити. Таких прикладів уже кілька десятків: від Америки до Азії», – резюмує військовий історик.

Нагадаємо, у 2016 році Пхеньян офіційно оголосив про успішне випробування водневої бомби, а також провів чотири пуски балістичних ракет «Мусудан». Випробування викликали землетрус магнітудою в 5,3 бала за шкалою Ріхтера. До 2020 року КНДР має намір запустити ракети, які долетять до США.

Додамо, що у США заявили про готовність завдати «нищівного» удару у відповідь, але наголосили, що мають намір натиснути на Китай для стримування КНДР.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: