Які продукти найбільше подорожчали в середині лютого

Читать на русском
Ціна на деякі овочі хоч і продемонструвала зниження, але якість таких овочів також знизилася через псування через холоди.

У трійці лідерів серед продуктів харчування, які подорожчали найбільше за період з 10 по 20 лютого, перебувають картопля, цукор і білий хліб.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив глава Асоціації постачальників роздрібних мереж Олексій Дорошенко, передає «Слово і Діло».

Картопля, як головний продукт харчування українців, була лідером подорожчання. Вона піднялась в ціні на 3%, або на 16 коп. Зараз кілограм продається в середньому по країні по 6,35 грн.

«Картопля – це єдиний продукт, який ми споживаємо більше, ніж це закладено в мінімальному споживчому кошику так як найбільш дешевий продукт нашого раціону», – пояснив Дорошенко.

У числі продуктів борщового набору морква не змінила своєї середньої ціни – за кілограм в Україні просять 4,6 грн. Буряк подорожчав на 3%, або на 12 коп. і на сьогодні він коштує 4,3 грн. Капуста подешевшала на 1,5%, або на 6 коп. Зараз вона обійдеться в 4,2 грн. Вартість цибулі продовжує падати. На цей раз на 4%, або на 20 коп. Тому продукт продається по 4,3 грн.

Вся молочна продукція заморозила зростання ціни, оскільки почала падати в ціні сировина. Так сир піднявся в середньому по країні лише на 20 коп., сметана на 7 коп., молоко на 15 коп., а масло вершкове на 85 коп.

Хліб росте стрімкими темпами. Так чорний хліб піднявся всього за 10 днів лютого на 1,5%, або на 17 коп. в середньому по всіх регіонах, і продається по 11,3 грн за кілограм. Білий хліб став дорожчим на 2%, або на 20 коп. Його середня ціна складає 11,6 грн за кілограм. Регіонів, де б ціна падала, немає.

Гречка росла помірно. За другу декаду лютого її вартість піднялася менш ніж на 1%, або на 20 коп. Кілограм можна в середньому купити по 29,4 грн.

Цукор серед лідерів подорожчання. В середньому по країні він додав 2%, або 30 коп. Середня ціна по країні 15,9 грн.

В'єтнамці хочуть виробляти в Україні сир і кавуВ'єтнамські інвестори зацікавлені в придбанні 50% Бучацького сирзаводу для виробництва і подальшого експорту продукції до В'єтнаму.

Яловичина демонструвала зростання ціни. В середньому ми будемо платити більше на 2%, або 1,5 грн. Середня ціна найдешевших видів становить 94,7 грн. Свинина додала всього нічого – менше 1%, або 50 коп.

Курячі яйця стали ще дешевше на 4%, або 60 коп. Мінімальні ціни на яйця побачимо в березні, після чого вони будуть деякий час незмінними. Сьогодні вона 14,7 грн за десяток.

Як повідомлялося, з 10 по 20 січня більш ніж на 1% подорожчали хлібобулочні вироби, молоко виросло в ціні на 3%, але більше за все подорожчали овочі, зокрема картопля «підросла» більш ніж на 5%.

Нагадаємо, що після експерименту зі скасуванням державного регулювання цін на продукти харчування соціальні продукти в Україні дорожчали сильніше, ніж очікувалося.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: