Гонтарева розповіла про порядок скасування фінансових обмежень НБУ

Читать на русском
Базовий сценарій розвитку економіки України передбачає відсутність загострення на сході України, збереження макроекономічної стабільності та продовження співпраці з МВФ.

«Базовий сценарій» Нацбанку передбачає подальше скасування обмежень, зокрема, збільшення ліміту відкритої валютної позиції банків до 5% їх капіталу із 0,5% зараз.

Про це розповіла голова НБУ Валерія Гонтарева в інтерв'ю Reuters, передає «Слово і Діло».

«Все, що пов'язано з експортно-імпортними операціями, інвестиціями, – у нас пріоритет – щоб тут не було ніяких обмежень. Перший пріоритет, який зараз хочемо вирішувати, – це виплата дивідендів по 2016 року», – сказала Гонтарева.

Зокрема, регулятор хоче збільшити ліміт відкритої валютної позиції банків до 5% їх капіталу з 0,5% нині, що в 10 разів збільшить суму валюти, яку банки зможуть купувати та продавати за власні кошти. Це зменшить необхідність в інтервенціях центрального банку, який часто купує або продає валюту для згладжування короткострокових дисбалансів між попитом і пропозицією.

Базовий сценарій також передбачає отримання чотирьох траншів МВФ на суму $5,4 млрд, з яких $1 млрд – в найближчі тижні. Для отримання наступних траншів узгоджуються терміни реалізації необхідних реформ.

Гонтарева прокоментувала можливість появи купюри в 1000 гривеньГолова Нацбанку Валерія Гонтарєва заявила, що на новій купюрі не буде портрета Пантелеймона Куліша.

«Транші можна об'єднувати, щоб не треба було весь час робити рев'ю, можна брати підвищені зобов'язання, зробити реформи швидше», – сказала вона.

Як повідомлялося, уряд України повертається до практики розміщення облігацій на зовнішніх ринках запозичень, проте їх розмір обіцяють зробити невеликим.

«Слово і Діло» зафіксувало 39 обіцянок Гонтаревої, 14 із яких вона виконала. Коефіцієнт її відповідальності – 36%. З повним переліком обіцянок чиновниці можна ознайомитися на її сторінці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: