Розблокувати Донбас: експерт назвав умови припинення торгової блокади

Читать на русском
Вадим Карасьовполітолог, директор Інституту глобальних стратегій

Легкого виходу з цієї ситуації не буде, доведеться говорити з учасниками блокади.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Вадим Карасьов, аналізуючи ініціативу прем'єр-міністра зібрати представників усіх зацікавлених сторін для переговорів щодо врегулювання ситуації з блокадою Донбасу.

«Перший крок полягає в тому, щоб сісти за стіл переговорів з організаторами. Другий аспект, про що вже говорилося раніше. – потрібно встановити новий перелік товарів, які можуть перетинати лінію зіткнення. Тільки так дійсно буде зрозуміло, що є законним, а які товари незаконно пропускають, що є контрабандою. Список має бути публічним, щоб уникнути маніпуляцій на цьому, й затверджений Кабміном», – вважає Карасьов.

Більше того, наголосив експерт, має бути механізм покарання для тих, хто продовжить займатися торгівлею.

Перемовини з організаторами, виїзд на лінію зіткнення, затверджений список легальних та незаконних товарів і поступове розблокування – вихід наразі такий.

Лише потім, зауважив він, можна переходити до обговорення закону «Про визнання територій тимчасово окупованими», але рішення щодо цього не буде.

Блокада Донбасу – аргументи «за» і «проти»Майже два місяці триває блокада окупованого Донбасу, проте не всім до вподоби така ініціатива. Наприклад, 1,5 тисячі ветеранів АТО сьогодні відмовилися брати участь у блокаді залізниці на Донбасі.

«Зараз ситуація занадто емоційна. В нинішніх умовах навряд чи можна буде раціонально та з урахуванням всіх наслідків для країни – стратегічних, економічних, політичних – ухвалити цей закон. Питання не лише в голосах, а в тому, що в принципі не потрібно зараз розхитувати сам парламент, щоб він просто не пішов у велику політику. Отримаємо лише ще більш напружену політичну ситуацію», – проаналізував Володимир Карасьов.

Як відомо, в штабі блокади Донбасу висунули Володимиру Гройсману свої умови й заявили, що «в будь-якому разі припиняти торгову блокаду не збираються».

«Слово і Діло» розглянуло аргументацію учасників та противників блокади в матеріалі «Блокада Донбасу – аргументи «за» і «проти».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: