Клімкін вимагає термінової реформи Ради безпеки ООН

Читать на русском
Глава МЗС України Павло Клімкін закликав якомога швидше реформувати Радбез ООН через зловживання Росією правом вето.

Глава МЗС України Павло Клімкін закликав якомога швидше реформувати Радбез ООН через зловживання Росією правом вето.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Радіо Свобода».

«Рада безпеки повинна спромогтись давати дієву відповідь на криваві конфлікти, незалежно від можливої ​​присутності сторони конфлікту за столом, як постійного члена Ради безпеки», - заявив Клімкін під час виступу на відкритих дебатах в Раді безпеки ООН.

За його словами, в подальшому неприйнятно, щоб пункт Статуту ООН про те, що «сторона конфлікту повинна утримуватися від голосування» і далі «кричуще порушувався». Він зазначив, що необхідно ввести чіткі процедури для дотримання цієї статті.

У своєму виступі, глава МЗС України звернув увагу на низку конфліктів в Європі, причиною яких стали дії «однієї держави», яка створює на континенті безліч гарячих точок по технології: порушити конфлікт, взяти в ньому участь, підтримати його, а потім підірвати мирні зусилля замість посередництва в них.

«Якщо агресія цієї держави не стримана, кожен «заморожений конфлікт» перетвориться в гарячий, а держава-агресор буде створювати нові загрози в стабільних точках», - підкреслив Клімкін.

Він акцентував увагу на тому, що Росія використовує слабкості інших з користю для себе. І однією з таких інституційних слабкостей, якою зловживає РФ, є право вето в Радбезі ООН, а також правило консенсусу в ОБСЄ.

«Маючи серйозну відповідальність зберігати мир і безпеку, ця держава - Росія - порушує положення документів, розроблених як наріжні камені світу - це Статут ООН, Гельсінський заключний акт і Паризька хартія», - сказав Клімкін.

З 1 лютого 2017 року Україна місяць очолюватиме Раду Безпеки ООН.

Раніше, в МЗС України спростували пропагандистську заяву Кремля, яка не відповідає дійсності.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: