СБУ: Росія фінансує деякі українські політичні проекти

Читать на русском
Голова СБУ Василь Грицак розповів, що Росія фінансує створення в Україні політичних проектів, які підтримують федералізацію.
Василь Грицак

Росія фінансує створення в Україні політичних проектів, які підтримують федералізацію.

Про це на брифінгу журналістам розповів голова СБУ Василь Грицак, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

«Росія змінила тактику. Вона почала фінансувати політичну активність у нашій державі. Одна з цілей – прихована федералізація», – зазначив Грицак.

За його словами, йдеться про регіональні проекти: «Закарпатський край», «Одеса за порто-франко», «Соціальне Запоріжжя», «Слобожанщина», «Громадська рада Дніпропетровщини», «Бессарабська республіка «Буджак», «Галичина».

За даними СБУ, організаторами цієї діяльності на території України були помічник колишнього міністра освіти і науки Дмитра Табачника Антон Кузьменко, екс-головний редактор запорізького відділення проросійського інформагентства «Новий регіон» Павло Золотарьов та учасники проекту «Українська федерація», ініційованого громадським рухом Віктора Медведчука «Український вибір».

Грицак розповів, що вони отримували вказівки та фінансування від російських кураторів з метою впливу на обласні ради, щоб ті зверталися до Президента та інших керівників держави з проханням надати особливий статус регіонам, створити вільні економічні зони, укласти договори про розподіл повноважень, зробити посаду губернатора вибірною.

Голова СБУ надав записи перехоплених переговорів між учасниками злочинного угруповання.

Нагадаємо, генпрокурор Юрій Луценко розповів, що нардеп Андрій Артеменко підозрюється в державній зраді через те, що закликав до передачі в довгострокову оренду Росії території АР Крим.

Раніше повідомлялося, що в Києві за держзраду судитимуть екс-депутатів із Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: