Оліфер озвучила підсумки зустрічі в Мінську

Читать на русском
Під час зустрічі в Мінську сторони обговорили тему заручників і умови проведення виборів на Донбасі.

Представники України на Тристоронній зустрічі контактної групи в Мінську 14 лютого заявили про важливість виконання Мінських угод у повному обсязі, включаючи Меморандум від 19 вересня 2014 року.

Про це повідомила прес-секретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер, передає «Слово і Діло».

«Мінськ-3»: план примирення чи теорія обміну?Політичний експерт розповів про альтернативу Мінським угодами та припустив, яким може бути новий план примирення.

«Українська сторона ще раз підтвердила свою позицію про те, що без повного припинення вогню, виведення важких видів озброєнь і військових формувань з території України, без вирішення питання кордону - будь-які розмови про вибори, про закон про особливий статус окремих районів Донбасу не мають практичного рішення», - написала вона в Facebook.

За її словами, в ході зустрічі Україна наполягала на відвід важких знарядь від лінії зіткнення за умови, що спостерігачі ОБСЄ підтвердять цей факт.

Крім того, було підняте питання обміну заручників.

Сторони домовилися звернутися до Моніторингової місії ООН з прав людини з проханням про те, щоб представники місії стали посередниками у процедурі верифікації відмови громадян, які відмовляються від переміщення на територію ОРДЛО в рамках обміну заручниками.

Два роки Мінським угодам: чи можливий новий мирний план?Минуло 2 роки з дня підписання «Мінська-2», однак жодного поступу в реалізації миру на Донбасі так і не відбулося. Чи існують альтернативи мирному плану та чи варто очікувати підписання нової угоди?

Також українська сторона наполягає: для прискорення процесу верифікації необхідно обов'язково залучити до цієї місії Міжнародний Комітет Червоного Хреста.

Економічна підгрупа обговорила ситуацію з водопостачанням окупованих районів Луганської області та оплати за поставлені послуги.

Попередня зустріч Мінської групи відбулася 1 лютого. Вона була ініційована через ескалації збройного конфлікту в районі Авдіївки Донецької області. Тоді сторони домовилися про припинення насильства та обмін списками полонених.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: