Антиурядові мітинги: чим завершиться «Майдан» у Румунії?

Читать на русском
Михайло Басарабполітолог

Акції протесту в Бухаресті справді вражають кількістю учасників, але порівнювати з українськими революційними подіями не варто.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Михайло Басараб, оцінюючи антиурядові протести в Румунії.

«Вже очевидно, що під тиском протестувальників уряд був змушений піти на поступки. Це означає, що в Бухаресті відбуваються дыйсно загрозливі для уряду події. Слід відзначити, що протести підтримав президент Йоганніс, який представляє лібералів, що є основною опозиційною до соціал-демократів силою в парламенті. Через це ми не можемо порівнювати події в Румунії з Революцією Гідності в Україні. Тоді українське суспільство виступило проти президента та його поплічників, які узурпували всі гілки влади», – пояснив Басараб.

Саме це, на його переконання, дає підстави говорити про те, що в крайньому разі нинішні протести в Румунії можуть завершитися лише глибокою урядовою та парламентською кризою, що може призвести до відставки уряду чи парламентських виборів.

У рейтингу сприйняття корупції Україна розділила 131-е місце з Росією та ІраномУ рейтингу, складеному Transparency International, Україна опустилася на одну позицію, хоча продемонструвала показники, вищі за торішні.

На переконання експерта, поки зарано говорити про можливі наслідки румунських подій для Молдови.

«Нещодавно обраний президент поки декларує чітку орієнтацію на Москву. Все залежатиме від його подальших дій», – підкреслив політолог.

«Попри орієнтацію молдован на трудову міграцію в Росію, в Молдові є доволі активна прорумунська та проєвропейська частина суспільства. Серйозна політична криза в Румунії може стати приводом для активізації проєвропейської частини молдовського суспільства як реакції на прокремлівську політику Додона», – проаналізував ситуацію Михайло Басараб.

Антиурядові мітинги продовжуються в усій Румунії з вимогою відставки керівництва країни. 5 лютого уряд вирішив скасувати поправки до Кримінального кодексу, згідно з якими засуджені за корупційні справи могли вийти на волю. Міністр юстиції та міністр торгівлі вже оголосили про відставку.

Як повідомляють румунські ЗМІ, акції протесту стали наймасштабнішими за останні 25 років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: