Україна подала позов проти Росії за транзитні обмеження

Читать на русском
В результаті запроваджених Росією обмежень український експорт до третіх країн значно скоротився.

Україна в рамках свого членства в Світовій організації торгівлі подала позов проти Росії за запроваджені нею з 2016 року численні транзитні обмеження щодо українських товарів.

Україна направила до СОТ вимогу про формування групи експертів у рамках цієї справи, передає «Слово і Діло» з посиланням на Міністерство економічного розвитку і торгівлі.

Як підкреслили в МЕРТ, у результаті запроваджених Росією обмежень український експорт до третіх країн, а саме – до Казахстану й Киргизстану, значно скоротився, а близько 79% поставок до Казахстану та 95% поставок до Киргизстану були тією чи іншою мірою схильні до негативного впливу через транзитні обмеження.

Дохід від транзиту газу вперше може перевищити витрати на його купівлю – НБУНаціональний банк допускає позитивний зовнішньоторговий баланс України в сегменті імпорту природного газу та експорту послуг із його транзиту цього року, що може відбутися вперше в історії країни.

«Минулого року Мінекономрозвитку почало процес врегулювання торгового спору в рамках СОТ. Однак на першому етапі Росія була не готова й не вжила заходів щодо скасування неправомірних рішень у сфері транзиту, й тому українська сторона продовжила розгляд справи за встановленою процедурою», – повідомили в Мінекономрозвитку.

Як повідомлялося раніше, «Укрхімтрансаміак», оператор аміакопроводу Тольятті-Одеса, зможе відновити транспортування аміаку лише після підписання нової угоди з російською стороною.

Транзит нафтопродуктів через територію України склав 356,4 тис. тонн у 2016 році, що в 6,3 раза менше за показник 2015 року, коли було транспортовано 2,2 млн тонн.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: