Кубів назвав умову відновлення транзиту російського аміаку через Україну

Читать на русском
Цього року вичерпаний ліміт транзиту, має бути підписана угода щодо відновлення роботи зупиненого 23 грудня транзиту аміаку Тольяттіазот через територію України.
Аміакопровод «Тольятті-Одеса»

«Укрхімтрансаміак», оператор аміакопроводу Тольятті-Одеса, зможе відновити транспортування аміаку лише після підписання нової угоди з російською стороною.

Про це заявив міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Цього року вичерпаний ліміт і, відповідно, має бути підписана угода щодо відновлення цієї роботи після Нового року», – сказав він.

Нагадаємо, що 23 грудня «Укрхімтрансаміак» зупинив транзит аміаку «Тольяттіазот» територією України.

В Україні створять агентство зі страхування експортуВерховна Рада ухвалила закон про забезпечення масштабної експортної експансії українських виробників шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту.

Аміакопровід Тольятті-Одеса збудований наприкінці 1970-х років для транспортування аміаку «Тольяттіазот» на експорт. Потужність аміакопроводу складає 2,52 млн тонн на рік, з яких 2,12 млн припадає на російські підприємства. Ще 400 тис. тонн поставлялися на зупинений із 2014 року в зв'язку з війною на Донбасі концерн «Стирол» (власність Дмитра Фірташа). З протилежного боку аміакопроводу перебуває Одеський припортовий завод, де аміак завантажується в танкери. Загальна протяжність аміакопроводу – 2418 км, територією України – 1018 км.

Як повідомлялося раніше, станом на початок грудня чотири компанії заявили про бажання придбати Одеський припортовий завод: американський виробник добрив IBE Trade, інвестиційна компанія Amjad Investments з ОАЕ, а також «Укрнафтобуріння» та кіпрська Glenshee Holdings Limited.

Нагадаємо, що експорт з України на зовнішні ринки знизився на 8,7% за підсумками дев'яти місяців 2016 року й склав $32,3 млрд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: