Вибір між поганим та ще гіршим: навіщо Клімкіну особиста зустріч із Ле Пен?

Читать на русском
Ілля Заводовськийполітолог - міжнародник

Скоріш за все, наше зовнішньополітичне відомство вирішило не повторювати помилки, яких припустилося з Трампом.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт-міжнародник Ілля Заводовський, аналізуючи заяву голови МЗС України Павла Клімкіна про намір зустрітися з лідером «Національного фронту», кандидатом у президенти Франції Марін Ле Пен.

«В ході американських виборів у нашої сторони була помилкова позиція. Президент і зовнішньополітичне відомство ставили на Клінтон. Україна підтримувала Клінтон, на Манафорта давали компромат. Після перемоги Трампа всі «обпеклися». Зараз видно, що налагоджувати відносини зі США нам не так просто, як хотілося», – нагадав експерт.

Наразі, на його переконання, для того, щоб розвантажити ту ситуацію й уникнути подібного в майбутньому, Україна показує, що готова співпрацювати з будь-яким кандидатом. Через те, що зовнішня політика змінюється, потрібно показати свою рівновіддаленість.

У Франції ситуація з кандидатами «погано» або «ще гірше». Велику роль грають російські гроші. Проте зараз вся ця публіка грає на внутрішньополітичній риториці.

На його думку, є ймовірність, що для нас все буде не так погано. Є міжнародні зобов'язання, які потрібно виконувати, й Франція – не виняток.

Є незаконний переділ кордонів у Європі, порушення Гельсінського акту, а в дотриманні цього зацікавлена в тому числі Франція. Навряд чи одноосібно Франція, хто б не був президентом, може скасувати санкції, вважає Заводовський.

Вибори у Франції та «найбільше зло» для України: експерт оцінив кандидатів на посаду президентаПолітолог проаналізував попередні результати праймеріз під час президентських виборів у Франції.

«Франція завжди по суті була лівою. Націоналізм, з яким ми зустрічаємося в Європі, не рідкість, навіть наша «Свобода» – це також ліві, хоч їх і називають правими радикалами. Політична повістка дня, якщо розібратися, навіть поверхнева, в них саме така: роботу трудящим, профспілки тощо. В плані історичної французької традиції не відбудеться нічого страшного, якщо переможе навіть Ле Пен, хоча реально навряд чи Франція до цього готова, як і Європа», – проаналізував ситуацію експерт-міжнародник.

Як відомо, лідер «Національного фронту», кандидат у президенти Франції Марін Ле Пен відома своєю проросійською позицією. Нещодавно вона заявила, що вважає окупацію Криму законною.

Попередньо повідомляється, що зустріч Клімкіна та Марін Ле Пен може відбутися в березні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: