Що насправді криється за словами Насалика про закупівлю вугілля зі США

Читать на русском

У Міненерговугілля стверджують, що приватні компанії з України ведуть переговори про закупівлю 1 мільйона тонн вугілля антрацитної групи зі США. Це не новина, приватники й раніше завозили вугілля через Атлантику. То чому ж у міністерстві вирішили про це згадати саме зараз?

Прес-служба подала заяву міністра енергетики Ігоря Насалика як відповідь на розмови про бездіяльність влади щодо вирішення питань забезпечення вугіллям ТЕС і ТЕЦ України. Чи так це?

Імена згаданих «приватників» усім давно відомі – це холдингова компанія «Метінвест» Ріната Ахметова, яка володіє United Coal Company на території США. Продукція компанії також нехитра – це коксівне вугілля, яке вивозять на металургійні активи холдингу в Україну, і енергетичне вугілля, яке можна використовувати для спалювання в топках теплових станцій, але вже іншої структури Ахметова – ДТЕК.

За підсумками дев'яти місяців 2016 року Україна закупила в США 1 мільйон 415,5 тисяч тонн вугілля, що на 27,3% менше, ніж за аналогічний період 2015 року. Тому навряд чи імпорт американського вугілля можна розцінювати як заслугу Міністерства. Структурований бізнес найбільшого власника в Україні може здійснювати експортно-імпортні операції й без додаткових помічників.

Детальніше – в інфографіці нижче:

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: