Зустріч «нормандської четвірки»: чому Берлін активізує пошук рішення щодо Донбасу?

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

На тлі передвиборчої кампанії як у Франції, так і в Німеччини буде посилюватися демонстрація зусиль у питанні реалізації «Мінська». На нашу користь грає те, що відбувається в сепаратистських республіках.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов, аналізуючи звернення МЗС Німеччини до України з приводу зустрічі в «нормандському форматі».

«Росія скорочує фінансування, соціальну допомогу. Скільки б не постачали боєприпасів, фізіологічні потреби беруть гору. Видно, як іде зачистка ватажків не лише через те, що вони знають більше, ніж потрібно, в умовах, коли йдеться про прямі позови до Гааги, але й через побоювання того, що після повернення до РФ вони почнуть виступати проти Путіна», – зазначив політолог.

Щодо активізації Німеччини, то Україні, підкреслив експерт, не варто забувати про те, що в МЗС ФРН призначили нового керівника – Мартіна Шефера, відомого своєю проросійською позицією.

Нове керівництво МЗС Німеччини, ймовірно, намагається визначити формат, рамки можливого компромісу України щодо РФ. Провокаційні заяви є наслідком цього.

Другий важливий момент, на його думку, – наближення виборчої кампанії в Німеччині.

«Будуть обиратися нові канцлер і парламент. Якраз тема України буде важливою на цьому тлі. Не виключено, що ми ще почуємо різні заяви», – уточнив він.

На його переконання, поки перспектив зрушень процесу не видно, хоча РФ намагається підганяти своїх «адвокатів», союзників, щоб проблема Донбасу вирішувалася якомога швидше. Для України ж на зовнішньополітичній арені підходить визначення «все складно».

«В Європі все заплутано: у Франції поки що вибір між поганим і ще гіршим кандидатом для України, а в США Трамп буде довго вагатися», – проаналізував ситуацію Олександр Леонов.

Як відомо, напередодні посол Німеччини Ернст Райхель заявив, що вибори на Донбасі можна провести в присутності військ РФ. МЗС ФРН поділяє цю позицію.

Після останньої зустрічі очільників МЗС «нормандської четвірки» Павло Клімкін заявив, що переговори були безрезультатними й компромісу не знайдено.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: