Чеські роботодавці хочуть спростити працевлаштування українців

Читать на русском
Чеські роботодавці просять уряд країни спростити процедуру працевлаштування кваліфікованих українців.

Чеські роботодавці просять уряд країни спростити процедуру працевлаштування кваліфікованих українців.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Цензор».

Відкритий лист з таким закликом на адресу прем'єр-міністра країни Богуслава Соботки направили в понеділок, 6 лютого, «Союз роботодавців Чехії», «Торгово-промислова палата Чеської Республіки» і «Конфедерація чеської промисловості».

«Місцевий ринок праці не може запропонувати достатньої кількості кваліфікованих кадрів ні серед безробітних, ні серед недавніх випускників, тому роботодавці змушені шукати працівників за кордоном», - наголошується в листі.

Рівень безробіття в Чехії один з найнижчих в ЄС, але, незважаючи на це в країні 132 000 відкритих вакансій, головним чином мова йде про сферу IТ, будівництво, промисловість, електроніку, авто- і машинобудування. Для цього в 2015 році Чехія ухвалила закон, який передбачає істотне спрощення і прискорення видачі віз українським громадянам з технічною освітою - інженерів, технічних фахівців і фахівців зі сфери IT.

Польща готується активніше залучати на роботу українцівПольща буде здійснювати заходи із залучення працівників зі сходу Європи, зокрема з України, через незадовільну демографічну ситуацію в країні.

Однак зараз чеські компанії заявляють, що існуючого закону недостатньо, а спрощена процедура видачі віз вимагає кардинального удосконалення.

«Якщо чеський працедавець надішле запрошення на роботу, то потрібному йому спеціалісту призначать інтерв'ю тільки на серпень. Немислимо, що треба 8 місяців чекати, поки вашого працівника перевірять і впустять в країну», - говорить президент Союзу роботодавців Чехії Ян Віснер.

На його думку, зараз Чехія потребує вдвічі більшій кількості фахівців з України.

Проти активного залучення іноземної робочої сили виступають профспілки, на їхню думку, це загрожуватиме інтересам чеських працівників, а щоб повернути тисячі чехів на місцевий ринок праці, варто лише підняти рівень оплати.

Нагадаємо, Польща здійснюватиме заходи із залучення працівників зі сходу Європи, зокрема з України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: