Насалик розповів, які роботи ведуться із заміщення антрациту з Донбасу

Читать на русском
Зараз у розробці перебуває питання про переведення Трипільської ТЕС (ПАТ Центренерго) на споживання газового вугілля.

В рамках заміщення поставок антрацитового вугілля з Донбасу на територію вільної України побудована ЛЕП «Рівненська АЕС – підстанція Київська», триває будівництво Дністровської ГАЕС, а також тривають роботи з реконструкції відповідних вугільних блоків ТЕС.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на повідомлення прес-служби Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

«Практично 35% антрациту, необхідного для забезпечення теплової генерації, ми замістили в результаті проведеної роботи», – розповів міністр енергетики Ігор Насалик.

Цьому сприяло успішне завершення проекту будівництва повітряної лінії «Рівненська АЕС – ПС «Київська», що дало можливість використовувати незадіяні потужності Рівненської та Хмельницької АЕС в розмірі 1 ГВт.

«Завдяки реалізації цього проекту тепер можна заощадити 1 мільйон 400 тисяч тонн вугілля на рік, а також істотно зменшити викиди вуглецю в атмосферу, як того вимагають директиви ЄС», – уточнив міністр.

Ще одним проектом, який дозволив заощадити 700 тис. тонн вугілля на рік, є будівництво Дністровської ГАЕС. Уже введені в дію три гідроагрегати й планується введення четвертого. «Ефект, який очікуємо завдяки реалізації цього проекту, – економія 2 мільйонів тонн антрациту», – зазначив Насалик.

Одним із проектів, спрямованих на зменшення використання антрациту, є також проект переводу двох блоків Зміївської ТЕС на спалювання вугілля газової групи. За словами міністра, 2-й і 5-й блоки будуть введені цьогоріч, що також дасть можливість замінити близько 1 млн тонн антрациту на рік вугіллям газової групи.

Антрацитовий зашморг – як політики позбавляли Україну вугілля з окупованого ДонбасуВтрата центрального Донбасу призвела до дефіциту в Україні вугілля антрацитної групи, марок «А» і «Т». Це актуалізувало в суспільстві питання диверсифікації поставок і загального підвищення ефективності енергетичної галузі країни.

Зараз у розробці перебуває питання про переведення й Трипільської ТЕС (ПАТ «Центренерго») на споживання газового вугілля.

Нагадаємо, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості України поставило завдання щорічно на 30% скорочувати залежність від вугілля антрацитної групи, яке до останнього часу майже повністю поставлялося із зони АТО в обсягах понад 9 мільйонів тонн на рік.

«Слово і Діло» зафіксувало 27 обіцянок міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика, 2 з яких він виконав. Коефіцієнт його відповідальності – 7%. Із повним переліком обіцянок міністра можна ознайомитися на сторінці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: