Верховна Рада VIII скликання: підсумки роботи п’ятої сесії парламенту

Читать на русском

Сьогодні, 7 лютого, стартувала шоста сесія VIII скликання Верховної Ради України. Депутати повернулися до Києва після майже тритижневих канікул, що минули з моменту закриття попередньої, п’ятої сесії. Відкриваючи засідання парламенту, спікер Андрій Парубій розповів про основні досягнення та статистичні показники роботи депутатів протягом останніх 4 місяців.

У рамках спільного проекту з Верховною Радою України інформаційне агентство «Слово і Діло» візуалізувало інформацію про результати роботи українських парламентарів під час п’ятої сесії чинного скликання.

Так, у період із 6 вересня 2016 року до 20 січня 2017-го парламент провів 36 пленарних днів, у які відбулося 54 засідання. Також за цей час Рада мала 7 парламентських слухань і 9 годин запитань до уряду. Було розглянуто 444 питання, на основі яких депутати ухвалили 106 законів, 242 постанови й інші види актів.

Порівняно з попередніми сесіями, інтенсивність роботи парламенту протягом останніх чотирьох місяців була приблизно незмінною: із 505 законів, ухвалених Радою з початку скликання, 106 ухвалили протягом п’ятої сесії. 90 з них – стандартні законодавчі акти, решта 16 – ратифікаційні. Загалом же на розгляд Верховної Ради з 6 вересня минулого року по 20 січня року поточного було подано 628 проектів законів і кодексів.

Авторами законопроектів, що реєструвалися протягом п’ятої сесії найчастіше були народні депутати, які подали 451 законодавчу ініціативу, та Кабінет міністрів, на рахунку якого 68 документів. Ще один суб’єкт права законодавчої ініціативи, Президент України, подав 15 законопроектів. Характерно, що 14 з останніх були ухвалені в цілому, тоді як ініціативи народних обранців отримали беззаперечну підтримку лише в 61 випадку, а уряду – в 31. Ще 48 депутатських та 12 урядових законопроектів були ухвалені в 1-2 читаннях.

Крім голосувань та роботи в комітетах, сесійний час народних депутатів також пішов на парламентські слухання та години запитань до уряду. Перших під час 5 сесії було проведено 7: щодо 75-х роковин трагедії в Бабиному Яру, прав дитини, соціального захисту учасників АТО та Революції Гідності, питань ціннісних орієнтацій молоді, фінансування освіти й науки, зовнішньої політики й обіг земель сільськогосподарського призначення.

Що ж до 9 годин запитань до уряду, які відбулися під час п’ятої сесії, то на них говорили про таке: 9 вересня – про ситуацію в АПК й освітній галузі; 23 вересня – про книжковий ринок країни та виконання Угоди про асоціацію з ЄС; 7 жовтня – про захист інтересів громадян України у зв’язку з агресією РФ і підсумки участі українських атлетів у Олімпійських іграх; 21 жовтня – про опалювальний сезон і енергоефективність та «нормандські» переговори; 4 листопада мова йшла про мінімальну заробітну плату й культурну політику; 18 листопада – про економіку, фінанси та безвізовий режим із ЄС; 9 грудня – знову про «мінімалку» й Держбюджет та утилізацію відходів; 23 грудня – про підсумки роботи Мінінфраструктури й стратегію розвитку енергетичного комплексу країни до 2035 року. Єдина година запитань до уряду, що відбулася цьогоріч, була присвячена здебільшого економічним підсумкам 2016 року й перспективам розвитку на 2017-й.

До слова, Верховну Раду VIII скликання вже можна з упевненістю назвати результативнішою за попередню: за 5 сесій парламенту, що тривали з 2012 по 2014 роки було зареєстровано 3899 законопроектів і проектів кодексів, з яких ухвалені 371, тоді як за ті ж самі 5 сесій з 2014 до початку 2017 року депутати подали 4865 проектів законів і кодексів, 611 з яких ухвалили.

Якщо поглянути на тематику проектів законів, розглянутих парламентом чинного скликання, то тут домінують бюджетні та податково-митні законопроекти – 278 і 256 відповідно. Також чимало уваги народні обранці приділили питанням законодавчого забезпечення природоохоронної діяльності (203 законопроекти), правової політики й правосуддя (178), національної безпеки й оборони (155), соцполітики й пенсійного забезпечення (139), економічної політики (137) і сільського господарства (135). Як не дивно, найменше працювали нардепи над питаннями інформатизації та зв’язку (19 розглянутих проектів законів), запобігання й протидії корупції (26) та культури й духовності (29).

Крім того, з осені 2014 року Рада ухвалила й цілу низку проектів постанов та інших актів. Із 2656 таких документів, розглянутих депутатами, 478 стосувалися державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, 433 – правової політики та правосуддя, 237 – регламенту й організації роботи самого парламенту.

Ознайомитися з тим, наскільки успішно працюють народні депутати України, можна в постійно оновлюваному рейтингу відповідальності парламентарів.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» визначило, в які періоди року політики зазвичай роздають найбільше обіцянок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: