Підсумки розмови Порошенка з Трампом: деталі діалогу, на які не можна заплющити очі

Читать на русском
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

У цій ситуації є моменти, які потрібно враховувати. Дуже сильно впливає проблема укроцентричного світу ЗМІ: здається, що всі питання стосуються України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин, підбиваючи підсумки телефонної розмови Петра Порошенка та Дональда Трампа.

«Слід враховувати той факт, що після 20 січня Трамп має зателефонувати лідерам усіх країн, з якими США мають дипломатичні відносини. Розмова відбулася в лютому, тому цілком імовірно, що ми якраз опинилися в кінці списку. У дипломатії є момент значущості та рівності. Що пізніше країні телефонують, то більше незадоволені політичним керівництвом цієї країни. Згідно з протоколом, розмова має тривати 45 хвилин. Розмова з Президентом України була коротшою», – розповідає Мішин.

Телефонна розмова Трампа та Порошенка – абсолютно протокольна процедура. На таких переговорах може йтися лише про якісь позитивні формули. В жодному разі не можна сказати, що Трамп визнав РФ учасником війни на Донбасі.

«Йдеться про спільний політичний конфлікт із загостреннями. Для Трампа, судячи з усього, Донбас – це внутрішній конфлікт із зовнішньою участю, оскільки в сучасному світі у внутрішніх конфліктах завжди є непрямі учасники – авторитетні країни, лідери регіону, глобальні гравці», – пояснює експерт.

«Це дзвінок президента, який просто представився: я обрався, від імені США говоритиму я. Більше з цієї розмови, так само, як і з набагато більш ранньої розмови з Путіним, нічого не можна винести. Існує просто загальний дипломатичний тон», – підкреслив фахівець.

Експерт: Донбас – лише одне з питань великої угоди, яку в Кремлі мріють укласти зі СШАДиректор Центру стратегічних комунікацій розповів, чому РФ домагається нових переговорів зі США й що може стати предметом торгу.

Крім того, є рівень, коли президент запрошує до себе з візитом. Із робочим візитом Трамп Порошенка не запрошував.

«Це не дуже хороший сигнал, який може означати, що в США незадоволені політичним керівництвом України», – припустив експерт.

Відносини з Росією, з третіми країнами, додав Мішин, у таких розмовах, як правило, виносяться за рамки. При цьому, уточнив він, важливішою для нас є не розмова з Трампом, а стратегія національної безпеки США, яка й визначає зовнішню політику.

«Багато років розділ, який стосувався України, був наступним розділом після того, який стосувався РФ. Ніколи не навпаки. Питання України США сприймали в контексті регіонального лідера», – резюмував Андрій Мішин.

Нагадаємо, 28 січня Дональд Трамп провів телефонні переговори з президентом РФ Володимиром Путіним, а в ніч із 4 на 5 лютого – з Президентом України Петром Порошенком.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: