«Відкрите небо»: експерт пояснив, чому Україні краще шукати «ключі» до кожної країни ЄС окремо

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

Позиція Нідерландів щодо ратифікації дала певні сигнали про те, що в Євросоюзі глибока криза.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Яблонський, аналізуючи заяву Єврокомісії про те, що України потрібно не чекати «відкритого неба» з ЄС, а почати двосторонні переговори з кожною окремою країною.

«Очевидно, в ЄК застерігають від ситуації, як із Нідерландами та асоціацією. Необхідно працювати з кожною країною окремо. З одного боку діють антиукраїнські лобісти, з іншого – євробюрократія. Всі ці позиції узгоджені. Це гальмує процес», – розмірковує експерт.

Однак, наголосив він, це лише один зі шляхів, який не означає, що потрібно припинити роботу з ЄС. У нас має бути ґрунт для того, щоб у подальшому мати перспективу отримати позитивне рішення.

«Це сигнал про те, в якому стані перебуває Євросоюз зараз», – підкреслив політолог.

За його словами, Україна має усвідомити, що ЄС сам переживає глибоку кризу, при тому, що є дезінтеграційні процеси, зокрема питання щодо Британії.

«Вже очевидно, що є поділ на «стару» та «нову» Європу, де різне розуміння безпеки та зовнішніх процесів», – зауважив він.

«Україні краще почати знаходити «ключі» до кожної країни окремо», – переконаний політолог.

Раніше в МЗС України заявили, що сподіваються на «відкрите небо» з ЄС уже в 2017 році. Як відомо, Україна веде переговори про єдиний авіаційний простір з ЄС із грудня 2007 року. Очікується, що така угода допоможе знизити ціни на авіаквитки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: