У Каліфорнії почався збір підписів за відділення від США

Читать на русском
Прихильникам Calexit належить протягом 180 днів зібрати близько 600 тис. підписів за проведення референдуму.

У Каліфорнії в суботу, 28 січня, стартував збір підписів за вихід штату зі складу США - Calexit. Двома днями раніше міністр внутрішніх справ Каліфорнії офіційно дозволив почати цю процедуру.

Про це повідомляє DW з посиланням на Los Angeles Times, передає «Слово і Діло».

Вісім фактів про імпічмент президента в СШАПолітичний експерт Олександр Москалюк розповів, чим у США складна процедура імпічменту та скільки разів вона застосовувалася до американських президентів.

Прихильникам Calexit необхідно протягом 180 днів зібрати підписи 585 407 осіб (8% всього населення штату). Якщо їм вдасться це зробити, в листопаді 2018 року жителі Каліфорнії спочатку проголосують за скасування двох положень місцевої конституції, згідно з якими їх штат є «невід'ємною частиною США», а конституція США - «основним законом країни».

Безпосередній референдум про відокремлення від США може відбутися навесні 2019 року. Для Calexit необхідні явка щонайменше половини виборців, зареєстрованих у штаті, і позитивна відповідь не менше 55% учасників плебісциту.

Трамп підписав указ про будівництво стіни на кордоні з МексикоюТрамп офіційно дав старт процесу отгорожения США від Мексики й заявив, що вартість стіни на 100% відшкодує Мексика.

Нагадаємо, ініціатори виходу Каліфорнії зі складу США подали генпрокурора штату петицію про проведення референдуму в листопаді 2016 року, після перемоги Дональда Трампа на виборах президента. Трамп заручився тоді підтримкою лише 31,5% каліфорнійців, тоді як його головний опонент Хілларі Клінтон набрала 61,5% голосів.

Раніше, радник Дональда Трампа Келліенн Конвей повідомила, що можливість зняття санкцій з Росії розглядається.

Нагадаємо,прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей повідомила, що Трамп на 100% підтримує НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: