Банки не приймають кошти, походження яких є сумнівним – Гонтарева

Читать на русском
У рамках боротьби з відмиванням грошей у фінансовій системі України вибудовані жорсткі процедури AML (anti-money laundering), KYC (know your customer) і PEP (politically exposed person).

В українській банківській системі впроваджені жорсткі заходи з боротьби з відмиванням грошей, що робить неможливим збереження коштів чиновників, які не зможуть довести їх походження.

Про це розповіла голова Національного банку Валерія Гонтарева в інтерв'ю «Новому времени», передає «Слово і Діло».

«Коли з'явилися е-декларації чиновників, я написала, що для відсутності конфлікту інтересів я рекомендую віднести гроші до державних банків», – говорить вона.

«У нас не може «діамантовий прокурор» принести гроші в банківську систему. Тому що в нас уже збудовані жорсткі процедури AML (anti-money laundering), KYC (know your customer) і PEP (politically exposed person), які відповідають найкращим світовим практикам. Якщо чиновник не покаже, звідки та як він ці гроші й коштовності отримав, то банк їх не прийме. А якщо прийме, то завтра НБУ повинен буде цей банк оштрафувати», – додала Гонтарева.

Нагадаємо, що згідно з даними е-декларування, парламентарі володіють грошовими активами на 12 млрд грн. ГПУ знайшла порушення в е-деклараціях 53 депутатів, а Валерія Гонтарева закликала депутатів зберігати гроші в держбанках.

Мережа небанківських валютних обмінників зросла на 55%Національний банк минулого року видав генеральні ліцензії на здійснення валютно-обмінних операцій 17 небанківським фінансовим установам, тоді як у 2015 році – лише 11 з них.

Як відомо, сім'я Валерії Гонтаревої 100% заощаджень тримала на депозитах. Голова НБУ на валютному рахунку в «Укрексімбанку» акумулює валютні транші за продаж частки в ICU. У трьох заступників пані Гонтаревої – Катерини Рожкової, Олега Чурія, Романа Борисенка – в банках зберігається менш ніж 2% заощаджень.

Як повідомлялося раніше, НБУ відновив практику поповнення валютних резервів.

Нагадаємо, рада НБУ рекомендувала уряду та правлінню НБУ переглянути практику бюджетної експансії наприкінці року, яка чинить значний негативний вплив на валютний курс в Україні.

«Слово і Діло» зафіксувало 38 обіцянок голови Національного банку України Валерії Гонтаревої, 14 з яких вона виконала. Коефіцієнт її відповідальності – 37%. Із повним переліком обіцянок Гонтаревої можна ознайомитися на сторінці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: