Виробництво горілки із вмістом спирту менш ніж 45,4% в Україні за підсумками 2016 року скоротилося на 10,9% – до 16 млн 581 тис. дал.
Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на дані Державної служби статистики.
У грудні 2016 року до відповідного місяця 2015 року виробництво напою зменшилось на 5,3%, склавши 1 млн 903 тис. дал. При цьому до листопада 2016 року виробництво горілки зросло на 8,1%.
Виробництво пива солодового, не включаючи пиво безалкогольне та із вмістом алкоголю менш ніж 0,5%, в грудні 2016-го в річному численні скоротилося на 13,1% – до 12,9 млн дал, в місячному – зросла на 12,4%. За 12 місяців – 180 млн дал (-7,4%).
Виробництво коньяків і бренді в грудні 2016 року збільшилося на 1,4% порівняно з груднем 2015 року й склало 446 тис. дал, порівняно з листопадом 2016 року – зросло на 24,9%. За 12 місяців – 2 млн 767 тис. дал (-6,2%).
Виробництво лікерів, солодких наливок, спиртових настоянок та інших спиртних напоїв у грудні 2016 року проти грудня 2015 року впало на 47,1% й склало 517 тис. дал, а порівняно з листопадом 2016 року – збільшилася на 3%. За 12 місяців – 5 млн 271 тис. дал (-39,7%).
У статданих не враховувалися тимчасово окуповані території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та частини зони проведення антитерористичної операції.
Нагадаємо, що держпідприємство «Укрспирт» у 2017 році підвищує ціну спирту в два етапи: із січня – на 10,6% та з березня – на 8%.
Як повідомлялося раніше, тіньовий ринок горілки в 2017 році може зрости до 65% проти 50% у 2016 році через зростання акцизного збору на 20% у 2017 році.
ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ
та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»