Головування в Раді безпеки ООН: Україна визначилася з програмою

Читать на русском
Протягом головування України в Раді безпеки ООН українська делегація винесе на обговорення два основних питання.
Україна визначилася з програмою свого головування в Раді Безпеки ООН

Під час головування України в рРаді безпеки ООН українська делегація винесе на обговорення два питання: захист об'єктів критичної інфраструктури та врегулювання конфліктів у Європі, участь в яких візьмуть представники ЄС, ОБСЄ, МАГАТЕ та інших міжнародних організацій.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua повідомив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко, передає «Слово і Діло».

За його словами, перша тема – захист об'єктів критичної інфраструктури – буде розглядатися 13 лютого.

Генсек ООН заявив про загрозу світовому порядкуГенеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що світовому порядку загрожує серйозна небезпека.

«Тому що світ настільки технологічний, що ми навіть не уявляємо, що означає відключити електроенергію, наприклад, у такому місті, як Нью-Йорк. Це набагато складніше й небезпечніше, ніж просто не буде світла в квартирах. Тим більше за нинішніх терористичних загроз. Фактично, це один із сегментів гібридних воєн, про які зараз багато говорять. Звичайно, ця тема дуже актуальна в першу чергу для України, але не менш актуальна й для багатьох інших країн», – сказав Єльченко.

Друга тема – врегулювання конфліктів в Європі – пропонується для розгляду на 21 лютого.

«Як не дивно, але це питання взагалі не розглядалося в рамках Ради безпеки років 20. Востаннє, коли це було приблизно в такому ж форматі, це відбувалося під час воєн на Балканах, в розпал пост-югославських конфліктів. А це середина 90-х», – сказав посол.

В ООН почалися переговори по об'єднанню КіпруУ Женеві почалися переговори по об'єднанню грецької і турецької частин Кіпру в єдину федеративну державу.

За його словами, Україну найбільше в цих дебатах цікавить, як працюють або не працюють механізми врегулювання конфліктів в Європі.

«Для нас це важливо в контексті ситуації на Донбасі. Саме в контексті того, що це європейський конфлікт, який загрожує не тлише Європі, але й усьому світу. І що він дуже далекий від урегулювання. Для інших країн, з боку майже всіх членів ЄС, також величезний інтерес до цієї теми, тому що питання європейської безпеки – це не лише НАТО. З іншого боку, буде можливість знову порушити питання так званих заморожених конфліктів», – сказав Єльченко.

Раніше заступник міністра закордонних справ назвала компанію, яка представлятиме інтереси України в суді ООН із позовом проти Росії.

Нагадаємо, Україна з 1 січня офіційно розпочала головування в санкційному комітеті Ради безпеки ООН щодо Республіки Судан.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: