В ООН почалися переговори по об'єднанню Кіпру

Читать на русском
У Женеві почалися переговори по об'єднанню грецької і турецької частин Кіпру в єдину федеративну державу.

У понеділок, 9 січня о Женеві під егідою ООН почалися переговори про об'єднання Кіпру. У переговорах беруть участь лідер греків-кіпріотів Нікос Анастасіадіс і лідер турків-кіпріотів Мустафа Акінджі.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Ліга.net».

За словами спеціального посланника ООН Еспена Барта Ейдан, лідери демонструють мужність і силу волі, сівши за стіл переговорів. «Ми зараз знаходимося на фінальній точці. Ми зараз переживаємо момент істини», - додав він.

Лідери двох частин Кіпру повинні обговорити питання поділу влади і питання безпеки, а також скорегувати кордони. Передбачається, що в разі об'єднання Кіпр буде існувати як єдина, але федеративна держава, в якій влада буде поділена між представниками громад грецьких і турецьких кіпріотів.

Якщо на переговорах буде досягнуто прогресу, до них приєднаються представники Британії, Греції та Туреччини, які зараз забезпечують безпеку Кіпру. Лондон в такому випадку на переговорах представлятиме міністр закордонних справ Борис Джонсон. Якщо з'явиться шанс укласти мир, то рівень представництва може бути підвищений до британського прем'єра Терези Мей, глави грецького уряду Алексіса Ціпраса і турецького президента Реджепа Тайіпа Ердогана.

Острів був розділений на дві частини в 1974 році після турецького вторгнення, якому передувала спроба Афін ініціювати переворот на Кіпрі. Одна третина острова на півночі населена турецькими кіпріотами, а дві третини на півдні - греками.

Нагадаємо, попередні переговори по об'єднанню Кіпру, які проходили між керівництвом турецької і грецької частин острова в листопаді 2016 року, завершилися без будь-якого результату.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: