Експерт пояснив, як обійти підвищення пенсійного віку

Читать на русском
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

Конкретної вимоги підвищення пенсійного віку, закріпленої в новому меморандумі з підписами, та офіційного представлення поки немає, тому однозначно робити висновки, що це вимога МВФ, зарано.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакету реформ», економіст Центру економічних рішень Павло Кухта, аналізуючи ймовірність збільшення пенсійного віку для надання траншу МВФ.

«Безперечно, пенсійна проблематика існує, а саме – є проблема поступового погіршення демографії, що створює потенційний тиск на пенсійну систему, яка втрачає платоспроможність, тому що співвідношення між працюючими та тими, хто виходить на пенсію, погіршується», – зазначив експерт.

В Україні ситуація починає доходити до межі, коли один працюючий починає утримувати дедалі більше пенсіонерів, і це може тривати до нескінченності.

«Це довгострокова проблема, яку потрібно вирішувати, але не обов'язково це буде зроблено шляхом підвищення пенсійного віку», – наголосив Кухта.

За його словами, крім пенсійного віку, може бути переглянута вимога до стажу, до якого в Україні достатньо ліберальний підхід.

«Наша система характеризується великою кількістю надбавок, доплат, привілеїв. Можна їх переглянути, включно й із раннім виходом на пенсію. Окремо стоїть питання привілейованих професій, тому що незрозуміло, чому саме вони привілейовані порівняно з іншими. Є сенс поставити всіх у рівні умови та забрати привілеї в певних категорій», – пояснює спеціаліст.

Крім того, на його думку, є можливість переглянути мінімальну пенсію, яку встановив Янукович, як таку, що надається всім і кожному як невід'ємне право, що нелогічно.

«Пенсійна система – це не система соціальної підтримки. Це страхова система, коли людина платить, а через деякий час отримує з неї. Але ж далеко не всі сплачують», – уточнив він.

На його переконання, занепокоєння у МВФ дійсно має місце, але воно виправдане, тому що проблема реальна й тікати чи ховати голову в пісок немає сенсу.

З іншого боку, існують різні підходи, які дозволяють вирішити проблему в обхід збільшення пенсійного віку.

Як відомо, українська влада запевняє, що збільшення пенсійного віку – питання, зняте з порядку денного, однак кулуарно серед рекомендацій МВФ називають саме цю вимогу.

Нагадаємо, кілька днів тому міністр соціальної політики Андрій Рева пообіцяв, що змінювати загальний пенсійний вік ані уряд, ані депутати не будуть.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: