Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень прощань

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Цього тижня віце-президент США Джо Байден прощався з Україною, корпорація Roshen - з Липецькою фабрикою, Мінінфраструктури - з «Укрзалізницею», а парламентський комітет із нацбезпеки - з народним депутатом Надією Савченко. Тим часом СБУ врятувала нардепа Антона Геращенка від замаху засланих зеків, а одна з найбільш гучних українських справ про «мажора за кермом» зробила серйозний крок до розвалу в суді.

Скандал на СТБ

Минулих вихідних здорово оскандалився телеканал СТБ. Його співробітники поставили в трансляцію російську версію передачі «Битва екстрасенсів», один із героїв якої «воював в Україні» - на окупантсько-терористичній стороні. Слова його визнання в цьому під час монтажу для трансляції в Україні вирізали, але користувачі Інтернету звірили з оригіналом. Підпавши під бурю критики, телеканал довго й вдумливо вибачався - як у соціальних мережах, так і у власних новинах. Зрозуміло, те, що сам такий сюжет потрапив в український ефір, уже погано. Але що добре - українські медіа навчилися вибачатися, а не реагувати в дусі «сам дурень» або «пожежа йде за планом».

Візит Байдена

Експерт пояснив, чому візит Байдена в Україну може підірвати відносини з адміністрацією ТрампаДиректор Київського інституту мирних досліджень пояснив, чому візит Джо Байдена в Україну може негативно позначитися на відносинах із новою адміністрацією Трампа.

16 січня до Києва завітав віце-президент США Джо Байден. Про що вони насправді говорили з президентом Петром Порошенко, залишиться між ними. Але можна припустити точно: однією з головних тем було те, як будуть розвиватися відносини між країнами при новому президенті США. Передбачається, що український напрямок в адміністрації США буде курирувати Майкл Пенс.

Вигнання Савченко

Савченко та держзрада: експерт оцінив ситуацію з обвинуваченнями на адресу нардепаПолітолог розповів, чи є підстави та можливості виключити нардепа Надію Савченко з комітету нацбезпеки в зв'язку зі звинуваченнями в держзраді.

Народного депутата Надію Савченко останнім часом прийнято виключати: то з фракції «Батьківщини», то з делегації ПАРЄ. 19 січня естафету прийняв комітет Верховної Ради з нацбезпеки. І виключив нардепа зі свого складу. Причини - публічна діяльність останньої, примирливі заяви на адресу терористів та оприлюднення списків українців, які перебувають у полоні. А сама Савченко нещодавно визнала: списки були застарілими й не цілком коректними. Питаємо, навіщо було оприлюднювати?

Такий ранимий мажор

Черговою ганьбою української судової системи ризикує обернутися справа Станіслава Толстошеєва. Рік тому цей 21-річний син бізнесмена з Дружківки, перебуваючи за кермом позашляховика, зніс кіоск у Києві, вбивши жінку. На той момент це було вже не перше ДТП на рахунку молодої людини. Захист вибудував свою лінію навколо передбачуваного пороку серця в підзахисного (хвалиться в соцмережах вживанням кодеїну з газованою водою). Проте експертиза виявила у пацієнта «раптоий тимчасовий хворобливий розлад психічної діяльності у вигляді синдрому порушеної свідомості внаслідок генералізованого епілептичного нападу з тоніко-клонічними судомами, що призвело до тимчасової втрати контролю над керованістю автомобіля». Для підсудного це ще краще, адже про порок серця він мав би знати, а цього стану, за версією захисту, й припустити не міг, от і сів за кермо. Таким чином, якщо в справі не буде перелому, найближчим часом юнак із крихким здоров'ям може вийти на свободу, відбувшись лише позбавленням прав.

Липецька фабрика

Roshen зупиняє роботу фабрики в ЛипецькуКорпорація Roshen ухвалила рішення зупинити виробничу діяльність Липецької кондитерської фабрики.

Також на тижні стало відомо про закриття в російському Липецьку кондитерської фабрики Roshen. Ця новина не потрапила б до нашого дайджесту, якби діяльність цієї фабрики на території країни-агресора не була б однією з головних претензій критиків до чинного Президента України. Що ж, тепер йому одним головним болем менше.

Битва при «Укрзалізниці»

Кабінет міністрів України раптово перепідпорядкував одне з найбільших стратегічних підприємств країни, «Укрзалізницю». Тепер він буде розпоряджатися їй безпосередньо, за допомогою свого апарату та апарату Мінекономрозвитку, а не через Мінінфраструктури. Це - етап більш складного конфлікту, з одного боку, між главою УЗ Войцехом Бальчуном і міністром інфраструктури Володимиром Омеляном, а з іншого - між різними групами впливу в уряді, пов'язаними, в свою чергу, з партіями БПП і «Народний фронт». Цього разу БПП «перетягнули на себе» важливий актив, а Балчун отримав більше свободи дій. Поки не ясно, як це позначиться на підприємстві.

Замах на нардепа

Нарешті, в суботу, 22 січня СБУ відзвітувала про розкриття замаху на життя нардепа від «Народного фронту» Антона Геращенка. Були затримані двоє підозрюваних. За даними СБУ, обидва - кримінальники зі стажем і відбували покарання в Криму на момент його захоплення російськими військами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: