Яким буде курс і чого чекати від нацвалюти? Прогноз експертів

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

Основний драйвер падіння долара пов'язаний із потоками експорту.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт фінансових ринків, начальник департаменту фінансових досліджень компанії GfK Ukraine Дмитро Яблоновський, аналізуючи коливання курсу долара та ситуацію на валютному ринку.

«Зараз ціни на наші експортні товари пішли вгору й, відповідно, експортери стали більший обсяг виручки заводити та продавати на міжбанку. Це основний драйвер. Економіка поступово почала виходити з кризи», – розповів Яблоновський.

«Сказати, наскільки це довгостроковий тренд, складно, але це позитив. Зараз НБУ викуповує валюту та стримує курс від збільшення, тому що він міг би бути ще нижчим, це видно за обмінниками», – пояснив він.

За словами експерта, зараз питання в тому, що фіксованого курсу немає й стратегія НБУ невідома. Якщо Нацбанк не буде стримувати курс, а попит на експорт зростатиме, то курс може зміцнитися до 24грн/дол.

«Якщо НБУ буде викуповувати все, що приходить на міжбанк, по 25грн/дол., то й курс буде таким. Зараз усе залежить від Нацбанку», – констатував Дмитро Яблоновський.

Аналітик Олександр Жолудь також вважає, що коливання курсу зараз не стільки сезонні та ситуативні в зв'язку з травневими святами, скільки грає роль те, що ціни на експорт, зокрема на чорні метали, зросли.

«Все залежить від зміни цін на світових ринках на українські експортні товари. Скільки валюти приходить до країни, стільки й на ринок, тому що в нас 75% валютної виручки має продаватися на міжбанку. Відповідно, гроші йдуть на міжбанк, що веде до посилення гривні», – говорить економіст.

Резюмуючи, він підкреслив, що найближчими тижнями перелому в бік ослаблення гривні не очікується.

Нагадаємо, два роки тому в НБУ повідомили, що більше не будуть штучно утримувати фіксований курс гривні до долара.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: