Порошенко доручив МЗС подати до Гааги позов проти Росії

Читать на русском
Президент Петро Порошенко доручив МЗС передати позов до Міжнародного суду ООН у Гаазі щодо порушення Росією Конвенції ООН щодо протидії фінансуванню тероризму та Конвенції щодо ліквідації всіх форм расової дискримінації.
Фото: прес-служба Президента

Президент Петро Порошенко доручив Міністерству закордонних справ передати позов до Міжнародного суду ООН у Гаазі щодо порушення Росією Конвенції ООН щодо протидії фінансуванню тероризму та Конвенції щодо ліквідації всіх форм расової дискримінації.

Про це він заявив сьогодні, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу Глави держави.

Порошенко наголосив, що протягом трьох років російські бойовики здійснили численні терористичні атаки, жертвами яких стали сотні тисяч безвинних людей.

При цьому він також нагадав про численні злочини, які були скоєні терористами проти мирного населення, зокрема в Маріуполі, Волновасі, Краматорську та збитий бойовиками літак рейсу МН17.

Порошенко висловив впевненість у тому, що Україна весь цей час від початку агресії Росії діяла виключно у форматі міжнародного права. Він зауважив, що ця робота проводилася за його дорученням, і на сьогодні завершений процес тривалої досудової роботи, підготовлений позов до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Гаага розглядає події Майдану, Донбасу та Криму в одному досьє – ГПУУ Генеральній прокуратурі України розповіли про розгляд Міжнародним судом справ Майдану, Донбасу та окупації Криму.

«Це була довга й кропітка робота. Було проведено багато сесій та направлена велика кількість нот», – сказав Президент. Загалом у рамках цього позову було проведено 5 засідань і направлено 45 нот.

Друга позиція в українському позові стосується застосування Конвенції щодо ліквідації всіх форм расової дискримінації, де також було проведено три засідання й подано понад 20 нот. Президент також зазначив, що тримає на контролі й попередні позови проти Росії в рамках позовів щодо порушення нею міжнародного морського права.

«Росія має заплатити свою ціну за агресію», – зауважив Порошенко.

Нагадаємо, раніше Гаазький трибунал прирівняв анексію Криму до війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: